Ajax-huurlingen: geblesseerde 'Professor' overtuigt, wéér twijfels rond Magallán

Ajax-huurlingen: geblesseerde 'Professor' overtuigt, wéér twijfels rond Magallán

17-04-2021 14:30
91

Acht contractspelers van Ajax moeten dit seizoen hun wedstrijden elders spelen. Deze spelers vertrokken in het huidige seizoen om uiteenlopende redenen op huurbasis uit Amsterdam. Hoe vergaat het deze spelers nu en is er nog een toekomst voor ze weggelegd bij Ajax? VoetbalPrimeur zocht het voor je uit.

Carel Eiting (Huddersfield Town)
Eiting had in Amsterdam niet veel kans op speelminuten en maakt een bewogen seizoen door bij Huddersfield. De linkspoot speelde dit seizoen op alle posities op het middenveld en groeide uit tot één van de steunpilaren van The Terriers. In november werd hij ook genomineerd voor de titel Speler van de Maand in het Championship. Niet veel later sloeg het noodlot echter toe voor Eiting: hij liep toen - niet voor het eerst - een zware knieblessure op. Daar is hij inmiddels bijna van hersteld, waardoor er een goede kans is dat Eiting de laatste wedstrijden van het seizoen weer in actie kan komen voor Huddersfield.

In tegenstelling tot een aantal andere spelers in deze lijst, kan de toekomst van Eiting nog alle kanten op. De Professor heeft een contract tot medio 2022 bij Ajax en gaat na dit seizoen om de tafel met directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar. Eén ding is in ieder geval duidelijk: óf Eiting verlengt zijn contract óf hij vertrekt komende zomer bij Ajax. Hij wil namelijk niet transfervrij weg bij zijn jeugdliefde.

Lisandro Magallán (FC Crotone)
Het verhaal van Magallán is bekend: de Argentijn werd in januari 2019 voor negen miljoen euro binnengehaald, maar stelde teleur en werd niet veel later bij Deportivo Alavés gestald. Ook daar wist Magallán niet te overtuigen: inmiddels is Serie A-promovendus Crotone het werkterrein van de 27-jarige stopper. De Italianen hebben een optie tot koop bij de deal bedongen. Het is niet officieel bekend welk bedrag Crotone op tafel moet leggen om die optie te lichten: het zou gaan om circa negen miljoen euro.

Het is nog maar zeer de vraag of Crotone gebruik gaat maken van die optie. De hekkensluiter van de Serie A staat twaalf punten achter op de veilige plekken, waardoor degradatie bijna zeker is: het lijkt onwaarschijnlijk dat de clubleiding negen miljoen op tafel kan én wil leggen. De stopper kon aanvankelijk rekenen op het vertrouwen van trainer Serse Cosmi, maar is de laatste tijd geen vaste basiskracht meer. Magallán lijkt dus weer terug te keren bij Ajax, waar de kans op speeltijd miniem lijkt. De man van negen miljoen moet waarschijnlijk dus opnieuw verder kijken.

Kik Pierie en Danilo Pereira (FC Twente)
Pierie en Danilo trokken afgelopen zomer allebei op huurbasis naar Twente, om speelminuten te kunnen maken op het hoogste niveau. Pierie heeft sinds zijn komst van sc Heerenveen in 2019 nog geen wedstrijd gespeeld in de hoofdmacht van Ajax. Voor Danilo, die een aantal jaar geleden overkwam van Santos, bleef het bij een handjevol wedstrijden in Ajax 1.

Danilo maakte in de eerste seizoenshelft grote indruk bij Twente, door aan de lopende band te scoren. In de tweede seizoenshelft maakte de 22-jarige Braziliaan in vijftien wedstrijden echter nog maar drie doelpunten, waarvan twee uit penalty's. Pierie staat dit seizoen vrijwel altijd in de basis bij Twente. De twintigjarige stopper maakt soms wel wat foutjes, waardoor sommige Twente-supporters kritisch op hem zijn. Een aantal weken geleden liet trainer Ron Jans zich fel uit tegen de criticasters van Pierie.

Voor beiden lijkt de kans klein dat ze volgend seizoen het shirt van Ajax spelen. Waarschijnlijk nemen ze dit seizoen afscheid van elkaar. Een langer verblijf in Enschede is voor Danilo geen optie. De spits keert in principe terug naar Ajax, alleen loopt zijn contract over één jaar af. Met recordaankoop Sebastién Haller, gelegenheidsspits Dusan Tadic én de jonge Lassina Traoré zijn er al meerdere opties voor de spitspositie: het lijkt voor Ajax en Danilo dus beter als de Braziliaan verkocht wordt. Pierie blijft waarschijnlijk wél nog een jaar bij Twente. De Tukkers willen de linkspoot graag nog een jaar huren van Ajax.

Victor Jensen (FC Nordsjaelland)
Op de laatste dag van de winterse transferperiode, een dikke maand na het Ajax-debuut van Jensen, werd bekend dat de Deen een half jaar op huurbasis zou gaan spelen bij Nordsjaelland. Jensen moest het in de eerste seizoenshelft voornamelijk doen met wedstrijden in Jong Ajax. De huurtransfer bood de 21-jarige middenvelder de kans om vlieguren te maken op het hoogste niveau in zijn geboorteland. Die kans pakt Jensen ook: de jeugdinternational is in het merendeel van de wedstrijden basisspeler en was tot nu toe goed voor drie goals en drie assists. Opvallend is dat Jensen bij Nordsjaelland veel wedstrijden als spits speelt, terwijl hij bij Ajax voornamelijk als aanvallende middenvelder werd gebruikt.

Overmars wilde Jensen afgelopen winter alleen verhuren zonder een optie tot koop, wat ook is gelukt. Daaruit blijkt het vertrouwen dat de Ajax-leiding heeft in de tweebenige middenvelder. De toekomst van Jensen lijkt dus in Amsterdam te liggen, al is het nog onduidelijk wat zijn perspectief voor volgend seizoen is. Dat hangt ook af van de uitgaande transfers. Een nieuwe verhuurperiode is eventueel ook een optie.

Hassane Bandé (NK Istra)
Bandé behoort, samen met de eerder genoemde Magallán, tot één van de grootste Ajax-miskopen van de laatste jaren. De 22-jarige aanvaller kwam voor ruim acht miljoen euro naar Amsterdam, maar had pech en raakte in zijn eerste weken bij Ajax meteen zwaar geblesseerd. Bandé brak zijn kuitbeen én scheurde zijn enkelband in een oefenduel. Sindsdien heeft de Burkinees nog geen officiële wedstrijd in de hoofdmacht van Ajax gespeeld.

Ajax heeft Bandé nu tot de zomer van 2022 gestald bij NK Istra uit Kroatië, dat een optie tot koop in de deal heeft bedongen. Het is onbekend hoeveel de Kroaten moeten betalen, om van die optie gebruik te maken. In Kroatië is Bandé in de meeste duels basisklant: in acht duels kwam hij tot één goal en nul assists. De toekomst van Bandé ligt op dit moment absoluut niet bij Ajax, al heeft hij wel nog een heel seizoen om zich te bewijzen.

Noa Lang (Club Brugge) en Razvan Marin (Cagliari)
Lang en Marin zijn bij hun nieuwe clubs uitgegroeid tot vaste waardes. Lang is zelfs één van de blikvangers van de Jupiler Pro League geworden. De 21-jarige buitenspeler was in 23 competitieduels betrokken bij 20 doelpunten. Marin is in Italië met één goal en drie assists een stuk minder invloedrijk als het om doelpunten gaat, maar de Roemeen vervult bij Cagliari een heel andere rol. Als één van de drie middenvelders heeft Marin zowel een aanvallend als verdedigend takenpakket.

Over de toekomst van Lang en Marin kunnen we kort zijn: het duo zullen we na dit seizoen niet meer zien bij Ajax. Dat komt doordat Lang en Marin verhuurd zijn met een verplichte koopoptie: Ajax heeft hun transfersommen dus al bijgeschreven voor de jaarrekening van 2021/2022.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s