Fieldlab adviseert kabinet: wedstrijden met 75 procent bezetting, zonder afstand

Fieldlab adviseert kabinet: wedstrijden met 75 procent bezetting, zonder afstand

28-04-2021 16:25 Laatste update: 17:28
74

Evenementen in de buitenlucht, waaronder voetbalwedstrijden, moeten doorgang kunnen vinden met 50 tot 75 procent van het normale aantal bezoekers. Dat is een conclusie van Fieldlab Evenementen op basis van de tests bij drie duels.

Bij NEC – De Graafschap, Almere City – Cambuur en Nederland – Letland onderzocht Fieldlab hoe supporters zich gedragen en op welke manier stadionbezoek in 'het nieuwe normaal' vorm gegeven kunnen worden. In een statement op de website van de onderzoekers valt te lezen dat woensdagmiddag aan het kabinet geadviseerd is om 50 tot 75 procent van de normale bezoekerscapaciteit toe te laten.

De huidige testen worden met ongeveer 15 procent bezetting gedaan, maar Fieldlab denkt dat er stevig verhoogd kan worden. Er zitten wel wat haken en ogen aan een dergelijk aantal aanwezige supporters: iedereen moet een coronatest vooraf doen, bezoekers moeten zich met een mondkapje door het stadion bewegen en moeten het mondkapje ook op hun plaats ophouden als meer dan de helft van de bezoekerscapaciteit wordt gebruikt.

Daar tegenover staat wel dat de anderhalvemeterregel niet in acht genomen hoeft te worden. In één van de bubbels die tijdens de drie testwedstrijden werden gevormd, hoefden supporters geen afstand te houden en er is gebleken dat het verschil tussen wel en geen afstand houden in de buitenlucht minimaal is. Fieldlab adviseert om, in het geval van veel coronabesmettingen in Nederland, de sneltest 24 uur of korter voor de wedstrijd verplicht te stellen.