Ten minste 16 coronabesmettingen kunnen worden gelinkt aan Ajax-feest bij JC Arena

Ten minste 16 coronabesmettingen kunnen worden gelinkt aan Ajax-feest bij JC Arena

26-05-2021 17:30
119

De GGD Amsterdam kan zestien coronabesmettingen linken aan het feest dat Ajax-fans vierden na het kampioenschap op zondag 2 mei. Dat meldt Het Parool. Het was afgeladen rond de Johan Cruijff Arena.

Er mochten geen supporters aanwezig zijn in de stadions, maar daarbuiten was het bijzonder druk. Vermoedelijk waren het er zo'n 12.000. Dat supporters samen met de spelers feest vierden, kwam Ajax op veel kritiek te staan. 'Ajax heeft maling aan coronacrisis', schreef bijvoorbeeld De Telegraaf.

Het Parool meldt woensdag, op basis van een brief die de voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema aan de gemeenteraad heeft gestuurd, dat de GGD Amsterdam na bron- en contactonderzoek zestien coronabesmettingen kan relateren aan het feest dat op 2 mei werd gevierd.

In de brief staat wel dat het werkelijke aantal coronabesmettingen vermoedelijk hoger ligt. Door het gebruik van de zelftest kan niet iedere besmetting gemeld worden bij de GGD. En daarnaast zal niet iedereen bij het bron- en contactonderzoek hebben aangegeven dat ze bij het feest aanwezig waren. Van de zestien personen gaven drie aan dat ze tijdens hun besmettelijke periode bij de Johan Cruijff Arena zijn geweest, maar waarschijnlijk al eerder elders te zijn besmet, aldus Het Parool.