Chelsea voltooit Man City-trilogie: Havertz de Champions League-held in Porto

29-05-2021 22:55
272

Chelsea heeft na negen jaar weer een Champions League-titel bij kunnen schrijven. The Blues bevestigden in Porto hun status als Angstgegner van Manchester City en wisten de Premier League-kampioen voor de derde keer in anderhalve maand te verslaan: Kai Havertz tekende vlak voor rust voor de enige treffer van de wedstrijd.

Chelsea had Manchester City op 17 april uit de FA Cup-finale gehouden en verpestte op 8 mei het kampioensfeestje in het Etihad Stadium. Beide ploegen – zonder Hakim Ziyech en Nathan Aké – maakten er in hun volgende ontmoeting een levendige wedstrijd van, met kansen aan beide zijden. Raheem Sterling verzuimde om een fenomenale opening van doelman Ederson te bekronen en Phil Foden werd afgestopt door de gedecideerd inglijdende Antonio Rüdiger. Aan de andere kant was Timo Werner dichtbij de openingstreffer, maar de Duitse spits had het vizier niet op scherp staan.

In de laatste minuten voor rust brak Chelsea – vlak nadat het Thiago Silva uit had zien vallen – de ban. Ben Chilwell zette de aanval op, Mason Mount verzorgde de splijtende pass en Havertz kreeg vrij baan en kon Ederson omzeilen: 0-1. Manchester City moest na rust in de achtervolging, maar raakte zijn vormgever kwijt. Kevin De Bruyne knalde tegen Rüdiger aan en ging uitgeteld naar het gras: de Belg moest gewisseld worden en verliet in tranen het veld.

Manchester City bleef drukken, maar kreeg niet heel veel kansen. Eén keer werd het hectisch voor het doel van Edouard Mendy, die echter geholpen werd door César Azpilicueta. Meteen daarna was het Chrstian Pulisic die aan de overzijde de wedstrijd in het slot kon gooien, maar Captain America verzuimde de 0-2 aan te tekenen. Pep Guardiola vestigde zijn hoop op de afzwaaiende Sergio Agüero, maar Manchester City kon het stug verdedigende Chelsea niet meer uit balans brengen, ook niet in de zeven (!) minuten durende blessuretijd. Alleen Riyad Mahrez kwam nog in de buurt van de gelijkmaker.

The Citizens moeten nog even wachten op hun vurig gewenste Champions League-eindzege, na de derde nederlaag op rij tegen Chelsea. Manager Thomas Tuchel heeft juist revanche genomen voor de finale die hij vorig seizoen met Paris Saint-Germain verloor.