Van Basten hard: 'Naar Italië om te leren verdedigen, maar weinig opgestoken'

Van Basten hard: 'Naar Italië om te leren verdedigen, maar weinig opgestoken'

Gepubliceerd: vrijdag 18 juni 2021 om 06:56vr 18-06-2021 om 06:56

Laatste update: vrijdag 18 juni 2021 om 12:33vr 18-06-2021 om 12:33

Marco van Basten en Kenneth Perez tonen zich ondanks de 2-0 zege op Oostenrijk kritisch op de Oranje-defensie en Matthijs de Ligt in het bijzonder. Vooral de ex-bondscoach van het Nederlands elftal is hard in zijn oordeel.

De analisten toonden bij de NOS een moment waarbij De Ligt met de spits meeloopt richting de ruimte in de rug van Stefan de Vrij. Daardoor ontstond een groot gat, ook omdat Daley Blind te ver naar links stond. "Ik denk dan iets verder, want de poule is gedaan, maar tegen goede tegenstanders zijn dit momenten die je niet wil", reageert Perez. "Er waren ook veel momenten dat de drie achterin bleven staan en niet doordekten. Dan wordt het heel moeilijk voor de middenvelders om dat op te lossen. Ik denk dat het te kwetsbaar is tegen Duitsland, Frankrijk."

Van Basten denkt dat het moment veel slechter af had kunnen lopen en wijst met de beschuldigende vinger naar De Ligt. "De Ligt is de centrale verdediger. Hij is de bewaker van de verdediging. Hij moet veel meer leiding geven. Je moet je laten gelden, de verdediging leiden. Maar hij gaat achter zijn man aan en laat een gapend gat achter. Dat zijn dingen… Hij is naar Italië gegaan om te leren verdedigen, maar ik denk dat hij toch nog weinig heeft opgestoken daar. Dit zijn de momenten waar het om gaat."

"Als die middenvelder van Oostenrijk diep gaat, loopt hij zo vrij naar de goal toe", vervolgt de voormalig topspits. "Dat mag niet. Hij zit al een jaartje of vijftien op voetbal. Het is elke keer elf tegen elf en het is elke keer hetzelfde." Perez vindt dat Blind ook meer had kunnen doen. "Die moet dat ook zien en vijf à tien meter verder naar binnen lopen." Van Basten: "Jij bent de laatste man en hebt alles voor je. Je moet dit aan zien komen. Je moet veel meer coachen, hardop denken." Perez: "Dat is de ideale situatie, maar dat is op dit moment denk ik te veel gevraagd."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws