Wat verdienden Kuipers en co.? 'World's richest referee' opnieuw grootverdiener

13 juli 2021 om 13:00

Björn Kuipers leek na de EK-finale afscheid te gaan nemen van het internationale topvoetbal, maar de 48-jarige Tukker overweegt tóch om er wat jaartjes aan vast te plakken. Wie kijkt naar zijn verdiensten tijdens het EK, zou Kuipers geen ongelijk geven. Hij gold al als 'the world's richest referee', maar heeft de voorbije weken een aardig extraatje bij mogen schrijven. VoetbalPrimeur duikt in de financiën van het Nederlandse scheidsrechterskorps.

De UEFA laat zelf niet veel los over de bijverdiensten van de officials. De meest recente EK-gegevens zijn afkomstig uit 2008, toen toenmalig scheidsrechtersbaas Yvan Cornu zich uitsprak over de financiën: Pieter Vink en zijn fluitende collega's verdienden tweehonderd euro per dag en kregen bovendien tienduizend euro bonus per wedstrijd. Een wedstrijdje vlaggen leverde vijfduizend euro op, terwijl de vierde officials vierduizend euro per optreden kregen.

Exacte bedragen over het zondag afgesloten EK zijn dus niet voorhanden, maar volgens RTL Z, dat schermt met een bron binnen de UEFA, zijn de bedragen van 2008 'nauwelijks gewijzigd'. Zowel Kuipers als Makkelie floot vier wedstrijden en was één keer vierde official: Kuipers bij het pouleduel Engeland-Kroatië en Makkelie bij Duitsland-Hongarije, ook in de groepsfase. Afgaande op de cijfers van Euro 2008 komen beiden op een subtotaal van 44 duizend euro uit.

Bovendien was Kuipers vanaf dag één tot dag dertig actief op het toernooi: dertig maal tweehonderd euro maakt zesduizend euro extra, een afgerond totaalbedrag van vijftigduizend euro dus. Collega Makkelie floot de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije, maar zijn toernooi kwam vier dagen voor de finale ten einde: bovenop zijn 44 duizend euro komt dus een bedrag van 5200 euro, 49.200 euro in totaal dus.

En hoe zit het met de mannen langs de lijn en de Nederlandse VAR-afgevaardigden? Hessel Steegstra en Jan de Vries stonden tijdens dit EK tot vier keer toe Makkelie bij; Sander van Roekel en Erwin Zeinstra – sinds jaar en dag de vaste assistenten van Kuipers – kwamen ook vier keer in actie. Laten we de cijfers van het EK in Oostenrijk en Zwitserland weer als uitgangspunt nemen: deze vier assistent-scheidsrechters kunnen ieder tweeduizend euro bijschrijven.

Van Roekel stond bovendien één keer als reserve-VAR op de lijst. Kevin Blom en Pol van Boekel namen heel wat vaker plaats in de controlekamer: Blom was tijdens Italië-Turkije de hoofd-VAR en behoorde negen keer tot het aanvullende VAR-team, Van Boekel was zes keer eindverantwoordelijke en vijf keer assistent-VAR. In dit geval kunnen we de vergelijking met 2008 natuurlijk niet maken. Volgens onbevestigde bronnen kreeg een VAR tijdens dit EK evenveel per wedstrijd als een assistent-scheidsrechter. Hoe dan ook: Blom en Van Boekel zijn ook een paar duizend euro rijker geworden.

Het zijn leuke bijverdiensten, zeker als je nagaat dat Van Roekel in het dagelijks leven docent economie is en Zeinstra het vlaggen combineert met het assistent-controllerschap een schoonmaakbedrijf. Ook Kuipers heeft een maatschappelijke carrière opgebouwd. Hij beheert Jumbo-vestigingen in zijn geboorteplaats Oldenzaal en het naburige Denekamp, maar bezit ook een kapsalon, een aantal vakantievilla's in Friesland én zit in het vastgoed. Volgens de meest recente cijfers van Quote tikt zijn eigen vermogen de vijftien miljoen euro aan. Daar komt de EK-bonus natuurlijk nog bovenop... Geen wonder dat Kuipers door de Britse pers al gebombardeerd werd tot 'the world's richest referee'.

En dan te bedenken dat hij ooit begon als schoffie op de Twentse amateurvelden. "Ik was niet de meest fijne speler voor de scheidsrechters", verklaarde hij vlak voor de finale in gesprek met de UEFA-kanalen. "Mijn vader was scheidsrechter en hij zei tegen me: als je het allemaal beter weet, ga dan maar op de cursus en laat het zelf maar zien. Dat deed ik en zo is het allemaal begonnen. Ik ben hem eeuwig dankbaar voor die woorden."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)