Van Memphis tot Wijnaldum: dit zijn de winnaars en verliezers van de Messi-move

Van Memphis tot Wijnaldum: dit zijn de winnaars en verliezers van de Messi-move

11-08-2021 13:00 Laatste update: 14:59
39

De voetbalwereld stond bijna een week lang op zijn kop. Inmiddels is Lionel Messi gekeurd en gepresenteerd bij Paris Saint-Germain, dat zijn overgang dinsdag wereldkundig maakte. Tijd om de balans op te maken: wie zijn de grote winnaars en wie de verliezers, na de transfer van de eeuw?

Winnaars
Wijnaldum
Toen bekend werd dat Georginio Wijnaldum Liverpool zou verlaten, was FC Barcelona er als de kippen bij om de Nederlander over te nemen. Niets leek een overgang naar Camp Nou in de weg te staan, tot Paris Saint-Germain zich mengde in de strijd om de handtekening van Wijnaldum. Achteraf zal de middenvelder zijn keuze toejuichen, nu hij weet dat hij met Messi op het veld staat.

Wedden

Meer odds

Hoe Neymar zich vanaf nu opstelt binnen de selectie van Paris Saint-Germain na de komst van zijn vriend, wordt ook interessant te volgen. Vanaf zijn komst in 2017 gold hij als de absolute superster – hij vertrok bij FC Barcelona om uit de schaduw van Messi te stappen – maar de Braziliaan zal nu wellicht weer genoegen moeten nemen met eenzelfde rol als in Spanje.

Ziggo Sport
In een maand tijd raakte Ziggo Sport zowel de Formule 1 als de Champions League kwijt. De zender leek af te stevenen op een jaar zonder grote sportevenementen in het pakket, maar de Ligue 1 wisten ze in Hilversum wel binnen te halen. Met de kennis van nu een uitstekende zet, want iedereen zal 'MNM' aan het werk willen zien, met Messi uiteraard voorop.

Ligue 1
Met het aantrekken van Messi naar de Franse competitie krijgt de Ligue 1 een gehele make-over. In status en aanzien gaat de competitie er alleen al flink op vooruit. Waar de Ligue 1 de afgelopen jaren bekend stond als het kleine broertje van de Premier League en La Liga, krijgt het nu een gigantische boost. Al is het wel de vraag hoe het in de praktijk uit gaat pakken. Mocht Paris Saint-Germain rond de kerst al kampioen van Frankrijk zijn, zal de competitie waarschijnlijk alsnog de lachers op zijn hand krijgen.

Memphis
Wanneer Messi in Catalonië was gebleven, had Memphis Depay het moeten doen met een rol in de schaduw. Nu krijgt de Nederlander de kans om te excelleren als een van de boegbeelden van FC Barcelona. Bij PSV, Olympique Lyon en het Nederlands elftal is gebleken dat Memphis als hoofdrolspeler binnen een team meer dan goed presteert. Met zijn 27 jaar zit hij voetbaltechnisch gezien in zijn beste jaren en is hij voorin dé man om jongelingen als Ansu Fati, Pedri en Ousmane Dembélé op sleeptouw te nemen.

De Nederlandse voetbalfan
Wie een fervent stadionbezoeker in het buitenland is, zal blij zijn met de stap van Messi naar Parijs. Waar Barcelona op zo’n tweeënhalfuur vliegen ligt, is de Franse hoofdstad op rij-afstand – of met de Thalys – te bereiken. Met Messi in de nadagen van zijn actieve carrière is dit een uitgelezen kans om hem nog een keer in het echt aan het werk te zien.

Verliezers
Agüero
Sergio Agüero is misschien wel de grootste verliezer in dit hele verhaal. Hij kwam speciaal naar Barcelona om herenigd te worden met zijn boezemvriend, maar van samenspelen op clubniveau is het niet gekomen en zal het ook niet komen. Al snel na Messi's vertrek kwam naar buiten dat de oud-Citizen boos is op de clubleiding en wil vertrekken uit Camp Nou, nog voordat de competitie begonnen is. Hijzelf, Ronald Koeman en andere betrokkenen ontkennen dit gerucht, maar dat Agüero zich niet lekker voelt bij deze situatie, ligt voor de hand.

La Liga
Drie jaar geleden verloor La Liga met Cristiano Ronaldo zijn eerste grootheid. Nu ook Messi weg is uit Spanje, is de Spaanse competitie in naam en faam flink achteruit gegaan. Alleen de Clásico al zal voorlopig niet meer hetzelfde zijn en het lijkt uitgesloten dat de kijkcijfers voor La Liga komend seizoen gelijk zullen blijven.

Koeman
Zelfs met Messi in de gelederen moest Koeman zich aan het eind van vorig seizoen wapenen tegen de hevige kritiek van de Spaanse pers. Hij won 'slechts' de Copa del Rey en eindigde als derde in de competitie. Aan de start van zijn tweede seizoen in Catalonië staat hij voor de zware taak om Barça naar meer prijzen te leiden. Hoe hij dat gaat doen is nog twijfelachtig, maar het staat vast dat andere spelers op moeten staan.

Vertrekkende PSG-spelers
Je zal maar Mitchel Bakker, Alphonse Aréola, Alessandro Florenzi of Moise Kean zijn. Net op het punt dat misschien wel 's werelds grootste voetballer bij Paris Saint-Germain tekent, word je verkocht, verhuurd of loopt je huurperiode ten einde. De kans om met Messi op het (trainings)veld te staan is daarmee vervlogen. Een flinke aderlating voor deze spelers.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)