Kuyt krijgt Oranje-flashback: 'Met acht man bij Van Gaal, meteen mes op tafel'

Kuyt krijgt Oranje-flashback: 'Met acht man bij Van Gaal, meteen mes op tafel'

18-08-2021 15:00
47

Dirk Kuyt moest na de presentatie van Louis van Gaal terugdenken aan zijn eigen ervaringen met de teruggekeerde bondscoach. Volgens de Katwijker doet de huidige situatie van het Nederlands elftal terugdenken aan de zomer van 2012.

Net als nu had Oranje destijds een teleurstellend EK achter de rug: de toenmalige vicewereldkampioen verloor in het Oekraïense Charkov van Denemarken, Duitsland én Portugal en werd roemloos uitgeschakeld. Van Gaal riep de ervaren spelers toen bij zich voor een evaluatiegesprek. "Toen ging dat EK natuurlijk faliekant mis. En toen moesten wij bij de eerste bijeenkomst in Huis Ter Duin in Noordwijk – waar we altijd verzamelden – met acht spelers, waaronder Sneijder, ikzelf, Robben, Van Persie, Huntelaar, bij elkaar komen", aldus Kuyt dinsdagavond in de Champions League-uitzending van RTL7.

Daar vielen harde woorden, verzekert Kuyt. "Het was gelijk met het mes op tafel. In dat eerste gesprek hebben we alles met elkaar besproken, ook de irritaties die er ontzettend waren op dat toernooi. En vervolgens hebben we dat van tafel geveegd en zijn we naar de toekomst gaan kijken met zijn allen."

Het resultaat was er ook naar. Tijdens het WK van 2014 in Brazilië – met Kuyt op bijna alle denkbare posities – werd er tegen alle verwachtingen in een bronzen medaille veroverd. Van Gaal mag in zijn derde Oranje-periode direct aan de bak: tussen 1 en 7 september speelt Nederland drie cruciale WK-kwalificatiewedstrijden tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije.