'Sommige harde kern-supporters zijn net valse honden, iedereen is het zat'

'Sommige harde kern-supporters zijn net valse honden, iedereen is het zat'

31-10-2021 12:40
72

Paul Depla, burgemeester van Breda en supporter van NAC, is er klaar mee: ook deze week gaan voetbal en rellen hand in hand. Hij pleit voor harde maatregelen.

Mark Koevermans stapte vanwege bedreigingen op bij Feyenoord, MVV-Roda JC liep volledig uit de klauwen, supporters van Heracles en Ajax raakten slaags en Excelsior-FC Eindhoven werd stilgelegd: Depla is het meer dan zat, laat hij weten bij Omroep Brabant.

"Je schaamt je toch bijna als je ziet wat voor politie-inzet nodig is bij een voetbalwedstrijd? Hoe relschoppers het voor iedereen die van voetbal houdt het zo verpesten", aldus de burgemeester van Breda. "Het ging lange tijd goed, maar de afgelopen anderhalf jaar gaat het weer mis. Waar dat aan ligt? Men spreekt van een nieuwe generatie hooligans die opgekomen is. Je hebt het idee dat mensen er te makkelijk mee wegkomen."

Depla spreekt uit ervaring: ook met supporters van NAC is het weleens misgegaan. "Sommige harde kern-supporters zijn net valse honden. Je denkt dat je ze een tijdje in bedwang hebt, dat ze lekker naast je lopen, maar op het moment dat ze bijten, heb je het nakijken. Dat betekent dat je stevig moet optreden."

Maandag komen burgemeester, het Openbaar Ministerie, de politie en de KNVB samen om de problemen te bespreken. Depla: "Iedereen is het zat. Het is niet meer uit te leggen. Een paar idioten maken de mooiste sport van het land kapot. Sta op tegen die gasten."