Diks: 'Leuke battles met Daramy, kun je aan hem vragen: Sulemana ook topspeler'

Diks: 'Leuke battles met Daramy, kun je aan hem vragen: Sulemana ook topspeler'

18-11-2021 13:10 Laatste update: 13:45
7

Kevin Diks heeft na vijf contractjaren bij Fiorentina en vier uitleenbeurten eindelijk weer vaste grond onder de voeten. De 25-jarige rechtsback uit Apeldoorn speelde tijdelijk voor zijn oude liefde Vitesse, Feyenoord, Empoli en Aarhus GF (AGF) en tekende afgelopen zomer een vierjarig contract bij FC Kopenhagen. Diks vertelt aan VoetbalPrimeur over zijn leven in Denemarken.

Gezinsuitbreiding in Kopenhagen
Diks is na twee seizoenen Aarhus verhuisd naar de hoofdstad. "Ik woon op vijf minuten van het centrum met mijn vriendin. Ze is nu in verwachting, dus we krijgen een kleine familie", vertelt hij aan deze website. De rechtsback heeft tot zijn opluchting een punt kunnen zetten achter zijn bestaan als huursoldaat. "Met al die uitleenbeurten is het één jaar daar, dan weer één jaar daar, dat is niet hoe je je toekomst op wil bouwen. Dan kom je thuis en denk je: over zes, zeven, acht maanden of een jaar kan alles weer anders zijn. Op een gegeven moment wil je een thuis vinden."

Wedden

Meer odds

Dat deed Diks dus in Denemarken, waar hij de weg inmiddels al aardig kent. Tijdens het eerste coronaseizoen speelde hij er al voor een Zoom-publiek. "Of een terugkeer naar Nederland een optie was? Nee, dat was sowieso geen optie. Niet dat ik Nederland niet ken, maar dan moest ik wéér van land veranderen. Ik heb al anderhalf jaar in Denemarken gewoond en ik kon hier een stap maken, dat was heel simpel. We hebben het besproken met mijn vriendin en de familie, dit was gewoon het beste voor mij en hier voel ik me het fijnst."

Kwaliteitsvoetballers Daramy en Sulemana
Diks is namelijk onder de indruk geraakt van de Deense competitie. "Het is fysieker dan in Nederland, tactisch ook sterk en het niveau is ook gewoon goed. Toen ik nog bij AGF speelde, heb ik in een interview al aangegeven dat het niveau mij eigenlijk wel verbaasde. Het wordt steeds beter, er komen steeds meer kwaliteitsvoetballers naar Denemarken, ook Nederlanders", doelt hij op zijn beste voetbalvriend Thomas Oude Kotte, die van Excelsior naar tweededivisionist Vendsyssel FF vertrok.

Mohamed Daramy bewandelde juist de omgekeerde weg: Diks maakte de huidige Ajacied als tegenstander mee en was tijdens de zomermaanden zijn ploeggenoot, voordat Daramy van FC Kopenhagen naar Ajax vertrok. "Groot talent, leuk om tegen te spelen. We hebben leuke battles gehad, dat kun je aan hem vragen", knipoogt Diks, die zich ook mocht meten met huidig Stade Rennes-speler en voormalig Ajax-target Kamaldeen Sulemana. "Ook een topspeler. Ik had nog contact met hem, toen hij bij Nordsjaelland speelde en hij naar Ajax leek te gaan, beetje grappen maken. Ik zei nog tegen hem: als je ooit naar Nederland gaat, laat maar weten. Dat is alleen iets anders gelopen."

Conference League-succes
Maar als het een beetje meezit, gaat Diks binnenkort zelf weer op Nederlandse bodem spelen: FC Kopenhagen is hard op weg naar overwintering in de Conference League, de competitie waarin ook zijn oude clubs Vitesse en Feyenoord actief zijn. "Dat zou helemaal leuk zijn, ja. Toen we de loting hadden, hoopte ik ook al dat we tegen één van die twee clubs zouden spelen", lacht hij.

Voordat het zover is, wacht een uitwedstrijd tegen Lincoln Red Imps (Gibraltar) én een laatste pouleduel met een hoog Vitesse-gehalte: FC Kopenhagen tegen het Slovan Bratislava van Guram Kashia. "Ik spreek hem nog wel eens, nu we tegen elkaar spelen." Diks wordt dus van tijd tot tijd nog herinnerd aan zijn Vitesse-verleden. "Eloy Room stuurde me laatst nog een berichtje, nadat ik op Instagram had gezet dat er een kleine onderweg is. Maar je maakt zoveel mensen mee, je ziet zoveel plekken, dat je op een gegeven moment doorgaat en je eigen 'cirkeltje' hebt." En dat cirkeltje ligt voorlopig in Kopenhagen.

(Hein Nooijens, Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)