Bergwijn bij Ajax: hoe wordt hij ingepast en wat zijn de dilemma's voor Ten Hag?

Bergwijn bij Ajax: hoe wordt hij ingepast en wat zijn de dilemma's voor Ten Hag?

09-12-2021 17:00
58

Het is een publiek geheim dat Ajax graag zaken zou doen met Tottenham Hotspur om Steven Bergwijn naar Amsterdam te halen. Daarmee speelt de club in op een vertrek van David Neres en houdt het voldoende offensieve opties over. Maar hoe moet trainer Erik ten Hag de vleugelaanvaller inpassen? VoetbalPrimeur zet de opties op een rij.

Linksbuiten: Tadic is onomstreden
Bergwijn is van nature een linksbuiten en dat is ook de positie waar hij bij PSV een transfer naar Spurs mee verdiende. Bij Ajax staat daar echter een speler die, mits fit, altijd bij de eerste elf wordt opgeschreven. Dusan Tadic kun je simpelweg niet uit het elftal spelen en de enige mogelijkheid voor Bergwijn om op linksbuiten uit te komen, is als de Servische captain spits wordt. Dat zou in januari, wanneer Sébastien Haller de Afrika Cup speelt met Ivoorkust, nog best eens kunnen gebeuren.

Op tien: nóg een luxe-optie
Een groot voordeel van de voetballer Bergwijn is dat hij erg multifunctioneel is. Hij kan op alle aanvallende posities uit de voeten en is dus ook een serieuze optie voor de plek achter de spits. Dat is echter een positie waar Ten Hag eerder al hoofdbrekens over had. Steven Berghuis en Davy Klaassen zijn uitstekende nummers tien en om daar nóg een concurrent bij te zetten, lijkt te veel van het goede. Berghuis heeft zijn plekje verdiend en Klaassen zal de eerste luxe-backup blijven.

Rechtsbuiten: een onmogelijke beslissing
Aan de rechterkant van de Amsterdamse aanval komt er een plekje vrij als David Neres inderdaad zou vertrekken. De Braziliaan is op dit moment de eerste aangewezene om zijn landgenoot Antony te vervangen als die, door wat voor omstandigheden dan ook, niet kan spelen. Is Bergwijn echter een speler die je puur en alleen als reserve voor Antony haalt? De getruukte vleugelspeler is de afgelopen maanden de beste man aan Ajax-zijde en zal niet voorbij gestreefd worden door Bergwijn.

Spits: vaste basisplaats voor een maand
De vooruitzichten in de spitspositie lijken op korte termijn het gunstigst voor Bergwijn. Zoals al aangegeven vertrekt Haller in januari naar de Afrika Cup en zal er een andere Amsterdamse aanvalsleider nodig zijn. Dat kan Tadic worden, dat kan Bergwijn worden en dat zou ook zomaar eens Brian Brobbey kunnen worden. De spits van RB Leipzig staat ook op het lijstje en mocht hij komen, kan Bergwijn ook hier een basisplaats vergeten. Als Haller terug is, kan hij dat sowieso.

Bankzitter: de vaste invaller
Een linksbuiten die niet uit het elftal te spelen is, de strijd om de tien-positie die al beslist is, een rechtsbuiten die in blakende vorm verkeerd en de spitspositie waar Ajax met Brobbey ook een extra optie wil. De kansen op een onbetwiste basisplaats voor Bergwijn zien er niet rooskleurig uit en dus is de vijfde optie voor Ten Hag om hem  op de bank te houden en als eerste invaller in te zetten. Wat een luxepositie zou dat zijn: een Oranje-international kunnen brengen als de aanval niet loopt.

Systeemwijziging: een 'dubbele tien'
De zesde mogelijkheid is onwaarschijnlijk, maar wel te overwegen: het aanpassen van het systeem om Bergwijn te kunnen laten spelen. Een extra links- of rechtsbuiten opstellen is eigenlijk niet mogelijk, maar met twee nummers tien spelen wel. Edson Álvarez zorgt dan voor de balans op het middenveld en met Berghuis en Bergwijn als aanvallende middenvelders heeft de offensieve linie veel kwaliteit in de gelederen. Ryan Gravenberch zou dan het kind van de rekening worden.

Conclusie: is het aantrekken van Bergwijn wel nodig?
Alle bovenstaande scenario's in ogenschouw nemende, is het niet gek om je af te vragen of de komst van de Tottenham-aanvaller wel zo nodig is. Ook als Neres weggaat, bulkt het aanvallende deel van de selectie van Ajax nog van de kwaliteit en zou het zonde zijn als je een voetballer als Bergwijn, die zich in de Eredivisie al dubbel en dwars bewezen heeft, geen vaste basisplaats kan bieden. De Amsterdammers lijken echter overtuigd en dus is het aan Ten Hag om een oplossing te verzinnen.