PSV op rapport: Europa League-uitschakeling met vijf onvoldoendes

09-12-2021 20:40
148

PSV speelt na de 3-0 nederlaag op bezoek bij Real Sociedad volgend kalenderjaar in de Conference League. Daar was weinig op af te dingen, want de Eindhovenaren waren niet bij machte om het de nummer twee van La Liga echt moeilijk te maken en schoten zichzelf daarnaast ook nog eens meermaals in de voet. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Joël Drommel – 6: een frustrerende dag voor de keeper, die moest vissen na een strafschop, een fout van één van zijn verdedigende middenvelders en een kanonskogel in de kruising in blessuretijd. Dan word je helemaal gek, zeker als je de lastige ballen die je op je af krijgt wél pakt. Het lag zeker niet aan Drommel.

Phillipp Mwene – 4.5: veroorzaakte de strafschop die de 1-0 van Mikel Oyarzabal opleverde. De Oostenrijkse back kon daar weinig aan doen, want hij deed er alles aan om het schot uit de tweede lijn te blokken, maar was buiten dat moment ook één van de mindere PSV'ers.

André Ramalho – 5: we zijn van de Braziliaan gewend dat hij de rots in de Eindhovense branding is. Toch maakte hij een aantal slippertjes, vooral bij het uitverdedigen. Daar kwam geen grote kans uit voor de Basken, maar dat was meer geluk dan wijsheid.

Olivier Boscagli – 6: deze keer moest het defensieve blok van PSV geleid worden door Boscagli, die zich redelijk van zijn taak kweet. Verdedigend was hij degelijk genoeg en met het linkerbeen stond hij aan de basis van menig aanval.

Mauro Júnior – 6.5: Philipp Max krijgt het nog lastig genoeg om zich weer in het elftal van trainer Roger Schmidt te spelen, want Mauro is een bijtertje. De kleine Braziliaan bewees wederom dat hij op de voor hem ongewone linksback-positie prima uit de verf komt.

Ibrahim Sangaré – 6: Hij was één van de beteren aan Eindhovense zijde. Des te zuur dat juist de Ivoriaan twintig minuten voor tijd met een (onterechte) tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Dat was de definitieve nekslag voor PSV.

Érick Gutiérrez – 4: het predikaat 'onmisbaar' is misschien nog een beetje te veel van het goede, maar ook Gutiérrez heeft zich op knappe wijze in het Eindhovense elftal gespeeld. Zo zonde dat juist hij dan degene is die in de tweede helft een tegengoal van Sociedad veroorzaakt.

Ritsu Doan – 5.5: de Japanner was erg ongelukkig in zijn acties. Tot twee keer toe leverde balverlies op de Spaanse helft een kans voor Sociedad op, en dat terwijl de spelmaker in voorgaande wedstrijden nog zo vast was aan de bal. Een mindere wedstrijd kan natuurlijk een keer gebeuren.

Mario Götze – 7: de wereldkampioen van 2014 keerde terug in het elftal en bewees waarom Schmidt hem altijd als één van de eersten op het wedstrijdformulier zet. Creativiteit, rust aan de bal en zuivere passing: een pure voetballer die meer verdiend had dan een kansloze nederlaag.

Bruma – 6: wat is die Bruma toch een ontzettend rare speler. De Portugese aanvaller kon wekenlang geen lantaarnpaal voorbij komen en nu ga je bij zijn acties toch even rechtop zitten. Bruma is zo onvoorspelbaar dat het gevaarlijk is.

Cody Gakpo – 5: hij was de man die als spits voor de doelpunten moest zorgen. Toch kon je je niet aan het idee onttrekken dat hij vanaf de linkerkant beter tot zijn recht kwam. Misschien zag men dat op de bank ook, want na een uur werd hij gewisseld. Dat was te begrijpen.

Invallers

Carlos Vinícius – 5.5: viel na 62 minuten in voor Cody Gakpo en kon in de tijd die hem gegeven was geen potten breken. De sterke spits had voor een extra aanspeelpunt moeten zorgen, maar werd niet eens bereikt.

Noni Madueke – x: viel na 62 minuten in voor Ritsu Doan en moest vijf minuten later alweer gewisseld geworden met een hamstringblessure.

Yorbe Vertessen – x: viel na 68 minuten in voor Noni Madueke en speelde te kort voor een beoordeling.

Jordan Teze – x: viel na 68 minuten in voor Phillipp Mwene en speelde te kort voor een beoordeling.

Philipp Max – x: viel na 85 minuten in voor Mauro Júnior en speelde te kort voor een beoordeling.