Analyse Klassieker: Til sleutelspeler Feyenoord, backs Ajax kunnen verschil maken

Analyse Klassieker: Til sleutelspeler Feyenoord, backs Ajax kunnen verschil maken

19-12-2021 09:15 Laatste update: 09:23
85

Hoewel PSV momenteel koploper van de Eredivisie is, zullen de meeste voetbalkenners beamen dat met de Klassieker de grootste Eredivisie-wedstrijd van het jaar voor de deur staat. Waar op het veld liggen de kansen voor Feyenoord en Ajax? VoetbalPrimeur analyseert.

Kansen voor Feyenoord

1. Bedrijvige Til duikt de ruimtes in
Zijn doelpuntenproductie mag na een sterke start in Rotterdam-Zuid iets gestokt zijn, Guus Til is voor het veldspel van Feyenoord nog altijd van grote waarde. De middenvelder loopt bij balverovering constant de hoeken in, waardoor hij de backs en middenvelders van de tegenstander laat kiezen wie hem moet verdedigen.

Tegen FC Twente was Ramiz Zerrouki de vaste bewaker van Til, waardoor hij geen moment écht los kwam. Edson Álvarez – de nummer zes van Ajax – speelt veelal in de zone. Als Til de juiste momenten kiest, kan hij de Amsterdammers laten dwalen en hoog op het veld vrijkomen. In het duel met Fortuna Sittard leverde zijn loopactie een doelpunt van Luis Sinisterra op.


Til komt in bovenstaande situaties uit als linksbuiten. Waar FC Twente het gat steevast dichtliep, wist de Fortuna-defensie geen raad met de slimme loopacties van de Feyenoorder. Aan Ajax de taak om heldere afspraken te maken wie de middenvelder wanneer oppakt. Bron: ESPN.

2. Pogingen uit de tweede lijn óf voorzetten vanaf de zijkant
Het verdedigingsduo Jurriën Timber-Lisandro Martínez incasseerde dit Eredivisie-seizoen pas vier treffers. De kans dat Feyenoord tot meerdere écht uitgespeelde kansen komt die ook nog doeltreffend zijn, is niet zo groot. Alleen AZ kon de Ajax-defensie tot dusver ontregelen in de competitie.

De bezetting voor de goal is bij Feyenoord vrijwel altijd op orde. Bij een aanval over links komen de spits, rechtsbuiten en twee middenvelders in de zestien van de tegenstander en vice versa. Een afvallende bal of rebound is dan ook het beste moment voor de Rotterdammers om toe te slaan.


De bezetting in de zestien van de tegenstander is bij Feyenoord meer dan goed. Zeker in de eerste situatie staat de ploeg van Slot uitstekend gepositioneerd om een rebound op te vangen. Bron: ESPN

Kansen voor Ajax

1. Het veld breed houden
Vaak dringt Ajax een tegenstander ver terug de zestien in. Het gevaar is dan dat de ploeg in een trechter komt te spelen. Hoewel er zeker veel door de as gecombineerd wordt, is Antony een uitzondering op de regel. De Braziliaan houdt het veld te allen tijde breed, waardoor de linksback – zondag naar alle waarschijnlijkheid Tyrell Malacia – moet kiezen tussen knijpen of meegaan met Antony.

Doordat de vleugelspeler Malacia laat kiezen, komt er een optie vrij voor Ajax. Óf Antony is ongedekt en kan een actie inzetten, óf er staat een Feyenoord-verdediger minder in de as van het veld.


Waar iedereen in de as samenkomt, houdt Antony het veld breed. Owen Wijndal moet kiezen tussen de Braziliaan dekken, of rugdekking verlenen aan Bruno Martins Indi. Antony geeft Ajax in combinatie met zijn individuele klasse extra opties. Bron: ESPN

2. Backs trekken naar het middenveld
Met Noussair Mazraoui en Daley Blind beschikt Ajax op de backs over twee spelers die zeer comfortabel aan de bal zijn. Het resulteert in een opvatting die nog niet vaak is gebruikt in de voetballerij: in plaats van dat de backs het veld breed houden, trekken ze naar binnen om op het middenveld een vijf tegen drie uit te spelen. Vanuit daar kan Ajax de vrije man gemakkelijk vinden en de voorste linie bereiken.


In plaats van het veld groot te houden, krijgen de Ajax-backs de opdracht om ten opzichte van de buitenspeler van de opponent aan de binnenkant te staan en naar de as te knijpen. In bovenstaande voorbeelden tegen Borussia Dortmund is goed te zien hoe Ajax op die manier in de as van het veld een overtal creëert. Bron: Ziggo Sport

Gevaar voor Feyenoord

Domineren tegen Ajax kan een valkuil zijn
Onder Arne Slot probeert Feyenoord altijd dominant te zijn. Tegen Ajax kan dit een valkuil zijn, aangezien Erik ten Hag met zijn ploeg niet achter de feiten aan wil lopen. In de duels met FC Groningen en FC Twente stond Feyenoord bij momenten slecht gepositioneerd. De gaten tussen de linies waren te groot en geregeld was er op het middenveld geen druk op de bal.

AZ en Go Ahead Eagles hebben aangetoond dat Ajax wel degelijk te bestrijden is, als je vanuit een gesloten organisatie speelt. Het is voor Feyenoord wellicht dé mogelijkheid om Ajax te verslaan, helemaal omdat er dan voorin veel ruimte ligt voor de snelle en creatieve spelers.


Feyenoord probeert hoog op het veld de bal te veroveren, maar is overal een stap te laat. Wanneer dit in de Klassieker gebeurt, weten Antony, Sébastien Haller en Dusan Tadic wel raad met de bal. Bron: ESPN


Nog een voorbeeld tegen FC Groningen. Jens Toornstra zet te laat druk op de bal, terwijl veel Feyenoorders voor de bal staan. Op bovenstaande foto is in dezelfde situatie van bovenaf goed te zien dat Feyenoord compleet uit positie is. Eén pass naar voren en alles ligt open. Jørgen Strand Larsen kan de 1-1 maken. Bron: ESPN

Gevaar voor Ajax

Doordekken kan net als tegen AZ fataal worden
Overal op het veld dekt Ajax door. Negen van de tien keer levert dat binnen tien seconden balbezit op, maar een enkele keer zitten de Amsterdammers volledig mis. Zo ook tegen AZ. De Alkmaarders winnen een persoonlijk duel op de middenlijn en het ligt helemaal open bij Ajax.

Tegenover Sinisterra en Bryan Linssen óf Cyriel Dessers doet Ten Hag er verstandig aan om het risico bij vlagen iets in te perken, door één van de twee backs twintig meter terug te halen. De ruimtes zijn zodoende opgevuld, waardoor een grote mogelijkheid voorkomen kan worden.


Ajax dekt met drie - of zelfs vier - man door, maar toch is AZ de Amsterdammers te slim af. De weg naar het doel van Ajax ligt helemaal open. Bron: ESPN

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)