Karlsson bezorgt AZ zwaarbevochten overwinning op tiental Groningen

21-12-2021 22:55
136

AZ heeft met bijzonder veel moeite drie punten overgehouden aan het duel met FC Groningen. De Alkmaarders speelden 87 minuten met een man meer en hadden in de slotfase problemen om de voorsprong vast te houden. Toch kwam het voor AZ goed: 1-0.

Voor Groningen dreigde het een rampzalige avond te worden. Al na drie minuten moest de ploeg van trainer Danny Buijs met een man minder verder nadat Neraysho Kasanwirjo te hard doorging op Dani de Wit en daardoor rood kreeg van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Kort daarna maakte Yukinari Sugawara de 1-0, maar na inmenging van de VAR werd die treffer afgekeurd. Buijs kreeg geel vanwege aanmerkingen op de leiding.

Hoewel de goal afgekeurd werd, leek het er voor Groningen op dat het een avondje tegenhouden zou worden. Na wat tactische omzettingen wist Groningen goed stand te houden. AZ was beter en zocht naar de goal, maar de bezoekers gaven geen krimp.

Dat was in de tweede helft lang niet anders. Groningen was niet in staat iets te creëren en knokte voor een punt in Alkmaar. Combinerend lukte het AZ niet, dan maar van afstand, moest Jesper Karlsson gedacht hebben. De Zweed verschalkte doelman Peter Leeuwenburgh met een fraai schot van buiten de zestien, nadat eerdere AZ-pogingen niets opleverden.

Daardoor kon Groningen wat meer risico nemen en werd het weliswaar gevaarlijk. AZ kwam vlak voor tijd goed weg na een hachelijke situatie voor het doelman van Peter Vindahl Jensen. De Deen redde en zag Damil Dankerlui daarna net naast schieten.