'Overmars betaalde 150.000 euro voor spelers die Ajax eigenlijk niks kostten'

'Overmars betaalde 150.000 euro voor spelers die Ajax eigenlijk niks kostten'

28-12-2021 14:22 Laatste update: 14:58
135

Dolf Roks (59) had verwacht tot de pensioengerechtigde leeftijd bij Sparta te blijven, maar het liep anders: technisch directeur Henk van Stee zette hem na een jarenlange koude oorlog aan de kant, waarna Ajax toesloeg.

Sparta-icoon Roks - hij werkte 35 jaar voor de club - was de laatste jaren hoofd jeugdopleiding in Rotterdam. In die rol sloot hij een deal met Ajax: de Amsterdamse club kan in ruil voor een jaarlijks bedrag elk seizoen maximaal drie spelers weghalen bij Sparta.

"Ik zei destijds tegen Marc Overmars: als Ajax spelers bij Sparta gratis weghaalt, dan doet me dat pijn. Hij heeft toen 150.000 euro op tafel gelegd, voor spelers waar Ajax eigenlijk niks voor hoefde te betalen. Dat gebeurde later nog een aantal keer", vertelt Roks aan RTV Rijnmond. Hij ging om de tafel met Overmars en sloot de deal. "Daar waren wij heel blij mee, want het was gevonden geld. Clubs hoeven voor jongens onder 12 jaar niets te betalen."

Toch was niet iedereen binnen Sparta er blij mee. "Wij dachten dat we op de goede manier bezig waren. Maar Van Stee (toenmalig technisch directeur, red.) dacht daar anders over." Hij vond Roks 'geen goede jeugdopleider'. Toen Van Stee in februari 2021 werd gepromoveerd naar het bestuur, was het voor Roks wachten op zijn ontslag. "En dat moment is gekomen."

"Ik had verwacht dat het eerder zou gebeuren, maar een half jaar na zijn aanstelling als td was ik aan de beurt. Natuurlijk had Van Stee het recht zijn hoofd jeugdopleiding te vervangen op het moment dat hij vindt dat zaken niet goed gaan. Maar dan moet hij wel aangeven waarom hij dat vindt", besluit Roks, die nu werkzaamheden verricht voor Ajax.