Clubs vóór Kerst al gemaild: 'Met twaalf spelers en één keeper wordt er gespeeld'

Clubs vóór Kerst al gemaild: 'Met twaalf spelers en één keeper wordt er gespeeld'

06-01-2022 07:17 Laatste update: 07:19
49

Jan Bluyssen hoopt dat hij niet al te veel wedstrijden opnieuw moet inplannen na de winterstop. De manager competitiezaken van de KNVB kijkt met een schuin oog naar alle afgelastingen in Engeland en heeft de Eredivisie-clubs op het hart gedrukt om voorzichtig te zijn.

Ajax, Feyenoord, PSV en sc Heerenveen hadden een trainingskamp gepland, maar hebben hun plannen om moeten gooien. "We hebben de clubs voor de kerst een mail gestuurd om hen erop te attenderen hoe belangrijk het bij de besmettelijkere omicron-variant is om de anderhalve meter te handhaven", aldus Bluyssen in gesprek met De Telegraaf. "En dat het ook heel belangrijk is om iedereen te testen na terugkeer van de kerstvakantie en in de eerste weken frequenter dan normaal te gaan testen."

Bluyssen benadrukt dat dit nieuwe beleid nog even gehandhaafd moet blijven worden. "De komende twee maanden wordt naast het benadrukken van het belang van vaccineren en boosteren het handhaven van de anderhalve meter gewoon enorm belangrijk voor clubs. Niet met z'n allen in een krappe ruimte voor de wedstrijdanalyse, niet met z'n allen tegelijk eten, spelers niet samen in één auto naar de club laten rijden. Daardoor kun je als club voorkomen dat er grote uitbraken plaatsvinden."

Dat zou ook betekenen dat Bluyssen niet te veel aan het Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-schema hoeft te sleutelen. "Voorop staat het waarborgen van de voortgang van de competitie. De regels zijn helder. Als er twaalf veldspelers en één keeper beschikbaar zijn, kan er gespeeld worden. Al zullen we maatwerk toepassen en de situatie iedere keer apart bekijken", aldus de eindverantwoordelijke van de KNVB, die de indruk heeft dat de clubs ook hun verantwoordelijkheid nemen. "We hebben de indruk dat de clubs er superalert op zijn en er echt bovenop zitten. Iedereen heeft dit al een keer meegemaakt."

De Keuken Kampioen Divisie wordt vrijdag hervat met Helmond Sport-FC Dordrecht en Roda JC-MVV. De Eredivisie volgt één week later met PEC Zwolle-Willem II.