Ajax in top-vier meest waardevolle opleidingen ter wereld, ook PSV scoort goed

Ajax in top-vier meest waardevolle opleidingen ter wereld, ook PSV scoort goed

01-03-2022 08:14
115

De jeugdopleidingen van Ajax en PSV behoren tot de meest lucratieve ter wereld. Dat meldt het gerenommeerde onderzoeksbureau CIES, dat uitzocht hoeveel clubs wereldwijd hebben verdiend aan zelfopgeleide spelers sinds 2015.

De Amsterdammers behoren zelfs tot de absolute top met een vierde plaats. De gevallen directeur voetbalzaken Marc Overmars kreeg in de afgelopen zeven jaar 283 miljoen euro voor spelers die hun opleiding bij de club genoten. Vooral Matthijs de Ligt spekte de kas van de Nederlandse kampioen met zijn transfer naar Juventus voor 75 miljoen euro in 2019.

PSV is terug te vinden op de zestiende plaats op de lijst van CIES. In Eindhoven werd voor 146 miljoen euro aan zelfopgeleide spelers verkocht. Memphis Depay bracht het meest in het laatje met zijn overgang naar Manchester United in 2015. De Premier League-grootmacht betaalde 34 miljoen euro.

Benfica spant de kroon. De Champions League-tegenstander van Ajax verkocht voor 379 miljoen euro aan zelfopgeleide spelers, vooral dankzij de overstap van João Félix naar Atlético Madrid voor 126 miljoen. Ook Real Madrid (330 miljoen) en AS Monaco (285 miljoen) blijven de Amsterdammers voor.

AZ en Feyenoord kunnen zich niet in dat geweld mengen met respectievelijk 79 miljoen en 68 miljoen. Daarmee zijn de Alkmaarders en de Rotterdammers terug te vinden op plek 38 en plaats 43.