OGC Nice loopt weg met Kluivert: 'In Ligue 1 niet veel van zulke dribbelaars'

OGC Nice loopt weg met Kluivert: 'In Ligue 1 niet veel van zulke dribbelaars'

5 maart - 09:00
29

Justin Kluivert staat er heel goed op bij OGC Nice. De 22-jarige Nederlander weet steeds meer zijn stempel te drukken op de ploeg van coach Christophe Galtier, die als nummer drie van de competitie op koers ligt voor Champions League-voetbal. Zaterdagavond wacht de volgende uitdaging, als Paris Saint-Germain op bezoek komt in de Allianz Riviera.

Les Aiglons namen de oud-Ajacied afgelopen zomer op huurbasis over van AS Roma. "Justin Kluivert maakt meer en meer het verschil voor Nice", beaamt Antoine Maumon de Longevialle, die de club op de voet volgt voor L'Équipe, in gesprek met VoetbalPrimeur. "Hij had een beetje een moeilijke start, want al na vier, vijf wedstrijden kreeg hij te maken met twee blessures op rij. Na zijn rentree in november was het lastig voor hem, hij miste ritme en kende zijn teamgenoten niet. Hij was niet in geweldige vorm. Hij kwam ook in een ploeg waarin Galtier het belangrijk vindt dat de aanvallers goed verdedigen. Dat is niet zijn voornaamste kwaliteit. Maar na twee maanden ging het beter."

Kluivert veroverde zijn plek en stond deze niet meer af. Vooral tegen Olympique Marseille maakte hij vorige maand indruk. "Hij is nu één van de beste spelers van Nice. Tegen Marseille, in de kwartfinale van de beker, was hij de beste speler op het veld. Het was misschien wel het beste optreden van een speler van Nice dit seizoen. Bij L'Équipe gaven we hem voor die wedstrijd een 9", stelt Maumon de Longevialle. "Hij scoorde twee keer en gaf een assist. Hij wordt beter en beter. Zijn dribbels zijn heel erg goed, dat maakt hem zo belangrijk voor Galtier en Nice. Hij komt vaak in de één-tegen-één. Hij is de enige speler bij Nice met dat profiel. Zelfs in de Ligue 1 zijn niet veel van zulke dribbelaars."

Zijn statistieken zitten ook in de lift. De teller van de vleugelaanvaller staat inmiddels op vijf goals en vier assists in negentien officiële duels. "In november en december deed hij het ook vrij aardig, maar toen scoorde hij niet en gaf hij geen assists. Nu lukt dat wel. Galtier is dan ook erg blij met hem. Dat geldt voor iedereen, zeker ook de fans."

'Hij heeft altijd een glimlach'
Nice lijkt dan ook verder te willen met Kluivert, die met een optie tot koop is gehuurd van Roma. "Ik ken de exacte voorwaarden van de deal niet. Naar verluidt wordt de koopoptie automatisch gelicht als Kluivert bijvoorbeeld dertig duels speelt, of als Nice zich kwalificeert voor Europees voetbal. Nice moet hem waarschijnlijk kopen", aldus de journalist van L'Équipe. Gezien zijn huidige prestaties, is dat geen straf. "Hij beleeft een heel sterk seizoen, is een heel goede speler met een goede mentaliteit. Hij heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. Hij spreekt nog niet zo goed Frans, maar probeert veel te communiceren. Hij is één van de vrolijkste jongens in de kleedkamer."

"Galtier zei dat hij best verrast was door hoe snel Justin kan schakelen voor een wedstrijd", gaat Maumon de Longevialle verder. "Het ene moment luistert hij naar muziek en bekijkt hij zijn telefoon, om vervolgens klaar te zijn om te presteren. Spelers als Dante doen dingen juist heel precies, ze concentreren zich en zijn een uur voor de wedstrijd al volledig gefocust. Dat heeft Justin Kluivert helemaal niet. Hij maakt heel snel die switch. Gaultier vond het verrassend om te zien, maar het hoort bij zijn persoonlijkheid. Hij wordt gezien als een jonge, leuke jongen, maar hij zit ook vaak in de gym. Hij is dus een echte professional, maar wel met jeugdig elan", vat de verslaggever samen.


Met Peter Bosz, die hem liet debuteren bij Ajax

Rode kaart
Maumon de Longevialle verschaft ook duidelijkheid over de rode kaart van Kluivert in het duel met Strasbourg van vorige week. De tweevoudig Oranje-international zou obscene gebaren hebben gemaakt, maar dat ontkende Nice al. "Het verhaal rond zijn rode kaart is een beetje vreemd. Hij was al gewisseld en zat op de bank. Met zijn hand maakte hij een 'praatgebaar' naar de vierde official, omdat hij wilde dat de scheidsrechter op een overtreding zou worden gewezen. De scheidsrechters interpreteerden dat als een gebaar dat ze hun mond moesten houden. Maar het is duidelijk dat Kluivert niet beledigend wilde zijn. Het was een misverstand."

Stengs
Kluivert krijgt zaterdagavond tegen Paris Saint-Germain een nieuwe kans om uit te blinken bij Nice, dat momenteel dus derde staat in de Ligue 1. Of Calvin Stengs dan ook aan de aftrap staat, is twijfelachtig. "Calvin Stengs doet het op dit moment het slechtst van de Nederlanders bij Nice (Pablo Rosario staat er ook onder contract, red.). Net als Kluivert kampte hij met blessures. Deze week deed hij het wel heel goed in de halve finale van de Coupe de France, maar dat was tegen vierdeklasser Versailles (2-0), dus dat is niet hetzelfde. Hij scoorde pas één keer. Ik zie een speler met veel kwaliteiten, hij snapt het spelletje, maar hij heeft niet de tijd om het uit te voeren. Het lijkt wat te snel te gaan voor hem, maar iedereen bij Nice ziet zijn potentie en gelooft erin dat hij zijn kwaliteiten gaat tonen. Hij is op dit moment nog niet de speler die Nice wil zien, maar ze hebben hem gekocht en geven hem tijd."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie