Domper Onana: Kameroen verliest, Egypte wint deze keer wel van Senegal

25-03-2022 22:30 Laatste update: 26-03-2022 00:42
22

Kameroen dreigt het WK in Qatar mis te lopen. De ploeg van Ajax-keeper Andre Onana ging met 0-1 onderuit tegen Algerije, waardoor Kameroen in de return aan de bak moet. Egypte won nipt en mag de overwinning verdedigen, terwijl Ghana niet verder kwam dan een gelijkspel.

Kameroen - Algerije 0-1
Na de Afrika Cup, waar Kameroen in de kwartfinale strandde, moest de thuisploeg aan de bak om kwalificatie voor het WK veilig te stellen. Onder leiding van de recent aangestelde bondscoach Rigobert Song ging het echter niet volgens plan voor Onana en co.: vijf minuten voor rust maakte Islam Slimani de 0-1. In de vijftig resterende minuten besloot Algerije massaal de voorsprong te verdedigen.

Dat pakte succesvol uit: de bezoekers, met FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki, wisten geen tegengoals te incasseren. Daardoor bleef het 0-1. Dinsdag krijgt Kameroen de kans om de het WK alsnog te behalen: de return in Algerije staat dan op het programma.

Egypte - Senegal 1-0
Egypte verloor de finale van de Afrika Cup van Senegal na strafschoppen en was vrijdagavond uit op revanche. Na slechts vier minuten kon de ploeg van Mohamed Salah juichen nadat Saliou Ciss bij de Senegalezen een eigen doelpunt maakte. Salah raakte vlak daarvoor het aluminium.

Egypte wist de vroege voorsprong te behouden en er werd niet meer gescoord. De twee finalisten van de Afrika Cup treffen elkaar weer op dinsdag, waarin Sadio Mané en de zijnen de 0-1 achterstand moeten goed zien te maken.

Ghana - Nigeria 0-0
Ghana en Nigeria hebben elkaar vrijdagavond in evenwicht gehouden in de eerste wedstrijd van het tweeluik voor WK-kwalificatie. De Ghanezen, waar onder meer Ajax-speler Mohammed Kudus en Arsenal-ster Thomas Partey voor uitkomen, wisten niet te scoren tegen Nigeria. Sparta-doelman Maduka Okoye moest vanwege een positieve coronatest kort voor vertrek een streep door de wedstrijd zetten en was niet aanwezig.

In het laatste kwartier van het duel ging Ghana druk op zoek naar de openingstreffer, maar was het Nigeria dat een strafschop werd toegekend. De scheidsrechter draaide zijn beslissing echter terug na het zien van de beelden. Door het gelijke spel moeten beide ploegen dinsdag nog aan de bak in de return.