Regulier seizoen al klaar voor Vitesse, effectief AZ jaagt Feyenoord en Twente op

Regulier seizoen al klaar voor Vitesse, effectief AZ jaagt Feyenoord en Twente op

02-04-2022 21:52 Laatste update: 21:55
18

Waar Vitesse zich eigenlijk al kan richten op de play-offs om Europees voetbal, maakt AZ een goede kans om diezelfde play-offs te ontlopen en direct Europees voetbal af te dwingen. De Alkmaarders wonnen zaterdag thuis met 3-1 van de Arnhemmers en komen voorlopig naast Feyenoord en FC Twente op plek drie.

Beide clubs werden vlak voor de interlandperiode uitgeschakeld in de Conference League en kunnen nu al hun aandacht op de Eredivisie richten. Na plaagstootjes van beide kanten kreeg Vitesse de eerste grote kansen via Danilho Doekhi, Maximilian Wittek en Adrian Grbic. AZ nam na een half uur spelen echter de leiding. Vangelis Pavlidis werd aan het werk gezet door Jesper Karlsson en de Griek vond uiteindelijk een gaatje tussen alle tegenstanders in: 1-0.

Ook na rust leverde de eerste de beste mogelijkheid voor AZ direct een treffer op, met de hulp van Vitesse zelfs. Owen Wijndal gaf strak voor vanaf links en Jacob Rasmussen werkte de bal over de eigen doellijn: 2-0. Vitesse toonde echter veerkracht en nadat AZ een corner niet meteen weg kreeg, zorgde Sondre Tronstrad voor de 2-1. De thuisploeg leek direct na die aansluitingstreffer op zijn beurt weer te scoren, maar Dani de Wit werd teruggefloten voor buitenspel.

Vitesse rook bloed en was via Loïs Openda en Wittek dichtbij het voltooien van zijn comeback, maar AZ-doelman Peter Vindahl Jensen bleef op de been. Het dodelijk effectieve AZ kon alsnog met een gerust hart de slotfase in, nadat Riechedly Bazoer een penalty weggaf: Jesper Karlsson zorgde vanaf elf meter voor 3-1. Een knal op de paal van Openda was het laatste wapenfeit van het onfortuinlijke Vitesse.

AZ komt op 55 punten, naast FC Twente en Feyenoord, dat zaterdagavond laat echter nog tegen Willem II speelt. PEC Zwolle is op zondagavond 10 april de volgende tegenstander. Vitesse blijft zesde en heeft eigenlijk alleen van achtervolger FC Utrecht last. Na de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur volgt het restant van het gestaakte duel met Sparta.