Fortuna boekt klinkende zege tegen machteloos Sparta in degradatiekraker

16-04-2022 20:41
87

Fortuna Sittard heeft een hele belangrijke stap gezet richting handhaving. In een degradatiegevecht met Sparta Rotterdam trokken de Limburgers aan het langste eind: 3-0.

Gedurende de wedstrijd was Fortuna de enige ploeg die echt liet merken zich niet neer te leggen bij een eventuele degradatie uit de Eredivisie. Sparta was onmachtig en had amper iets in te brengen tegen de gretige ploeg van Sjors Ultee. Binnen tien minuten leek Mats Seuntjens Fortuna al op voorsprong te zetten, maar zijn treffer werd geannuleerd omdat Serdar Gözübüyük al gefloten had voor een overtreding. Seuntjens ging uit de verkregen vrije trap voor zijn tweede poging en ook die was raak.

Sparta-sluitpost Maduka Okoye leek niet op de hoogte te zijn van het feit dat Seuntjens groen licht had gekregen om aan te leggen en tekende protest aan. Dit kwam de Nigeriaanse keeper op een gele kaart te staan. In plaats van vervolgens op zoek te gaan naar de gelijkmaker, liep Sparta steeds verder achteruit. Het gaf Fortuna de mogelijkheid om de marge te verdubbelen en dat gebeurde geheel terecht na 35 minuten. Een panklare voorzet van Zian Flemming werd tot doelpunt gepromoveerd door Paul Gladon.

Ook na rust had de ploeg van Henk Fraser geen vinger in de pap. Toch leek Sparta via Bart Vriends terug te komen in de wedstrijd. De VAR dacht er desalniettemin anders over en constateerde dat de Spartaan aan het shirt van zijn directe tegenstander trok. Aan de andere kant konden Seuntjens en Tijjani Noslin de score verder uitbreiden, maar pas in minuut 77 zorgde Gladon met zijn tweede van de avond voor het slot van de wedstrijd. In de slotfase kopte Flemming nog op de lat en leek Charlison Benschop het Limburgse feestje nog meer kleur te geven, maar voor de derde keer werd een treffer geannuleerd.

Fortuna stijgt door de zege naar de vijftiende plek op de ranglijst. Met een gat van drie punten tot de degradatieplekken hebben de Limburgers zichzelf verzekerd van iets ademruimte. Sparta kan zich aanstaande dinsdag al revancheren van de nederlaag. In Arnhem verdedigt de Kasteelclub een 0-1 voorsprong tegen Vitesse. Er moeten nog zes minuten uitgespeeld worden, nadat het duel eerder dit seizoen gestaakt werd.