Brobbey ontpopt zich in slotfase tegen NEC tot absolute Ajax-redder

23-04-2022 18:27 Laatste update: 19:59
505

Ajax heeft zich ternauwernood kunnen revancheren van de verloren bekerfinale tegen PSV. Op bezoek bij NEC gaf de ploeg van Erik ten Hag, zoals wel vaker de voorbije weken, niet thuis, maar dankzij Brian Brobbey komen de Amsterdammers niet voor het eerst dit seizoen heel goed weg: 0-1.

Ten Hag moest flink puzzelen in aanloop naar het duel in Nijmegen. Lisandro Martínez en Edson Álvarez waren niet fit genoeg, waardoor Perr Schuurs en Nicolás Tagliafico aan de aftrap verschenen. Ook startten in tegenstelling tot de bekerfinale Sébastien Haller en Kenneth Taylor. In de openingsfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Op speldenprikjes van Taylor van Ajax en Jonathan Okita van NEC na gebeurde er weinig hoogstaands.

Dat veranderde na een ruim halfuur. Arbiter Jeroen Manschot constateerde een overtreding van Jordy Bruijn op Jurriën Timber en legde de bal op de stip. Dusan Tadic, normaal een zekerheidje als het gaat om penalty's, zag zijn slappe inzet gekeerd worden door Mattijs Branderhorst. Nog voor rust kreeg Ajax nog een tegenslag te verwerken: Perr Schuurs kon niet verder. Hij werd vervangen door Liam van Gelderen.

Steven Berghuis verscheen in de tweede helft niet meer binnen de lijnen. Brobbey moest vanaf de rechterflank voor het gevaar aan Ajax-zijde zorgen. Na rust was het NEC dat het meest aanspraak maakte op een overwinning. Tien minuten na rust leek Elayis Tavsan NEC de voorsprong te bezorgen, ware het niet dat zijn schot aan de verkeerde kant van het zijnet belandde. Het duel leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel, totdat Brobbey zich in minuut 88 loswurmde van zijn directe tegenstander en zuiver raak schoot.

In de blessuretijd had Mohamed Kudus dé kans om Ajax in veilige haven te brengen, maar de Ghanees verzuimde oog in oog met Branderhorst te scoren. PSV kan later op de zaterdagavond de achtervolgen op Ajax inzetten. De Eindhovenaren trappen om 21.00 uur in Leeuwarden af tegen SC Cambuur. Voor aanvang van dat duel bedraagt de achterstand op Ajax zeven punten.