RKC is bijna zeker van Eredivisie-behoud na zege op dramatisch Groningen

01-05-2022 21:53
99

RKC Waalwijk speelt volgend seizoen zo goed als zeker in de Eredivisie. Dankzij de 3-1 zege op FC Groningen, dat vooral voor rust dramatisch voor de dag kwam in het Mandemakers Stadion, lijken de Brabanders een veilige marge te hebben opgebouwd.

De Waalwijkers traden aan in speciale Villa Pardoes-shirts om geld op te halen voor het goede doel en de nieuwe uitrusting zorgde voor grootse daden. RKC kreeg daarbij wel hulp van de achterhoede van Groningen, want die speelden in de eerste helft meermaals voor Sinterklaas. Eerst was het Damil Dankerlui die een te korte terugspeelbal onderschept en afgerond zag worden door Finn Stokkers en later profiteerde diezelfde Stokkers ook van miscommunicatie in de Groninger defensie, waardoor het binnen 25 minuten al 2-0 voor RKC stond. Nog voor rust werd de marge nog groter voor de thuisploeg.

Richard van der Venne werd diep gestuurd en haalde de bal in één keer uit de lucht om Peter Leeuwenburgh, de keeper van Groningen, te kunnen verschalken. Met die verrassende 3-0 stand gingen de spelers de kleedkamer in, waar trainer Danny Buijs van de Trots van het Noorden het waarschijnlijk liet onweren. Hij bracht drie nieuwe spelers aan het begin van de tweede helft en dat hielp enigszins, omdat de gasten via Jörgen Strand Larsen in minuut 58 op 3-1 kwamen en toen weer aan een resultaat mochten denken. In het vervolg maakte Groningen echter geen enkele aanspraak op nog een doelpunt en kon RKC eenvoudig de controle houden.

De drie punten werden dus relatief eenvoudig over de streep getrokken door de Waalwijkers, die door de overwinning wel zeker lijken van handhaving. Ze staan nu met 31 punten uit 31 wedstrijden op plaats veertien en koesteren een voorsprong van vijf punten op plek zestien. Groningen doet ondertussen hele slechte zaken in de strijd om de play-offs, aangezien het afstand had kunnen nemen. Nu ruiken teams als Go Ahead Eagles, NEC, sc Heerenveen en SC Cambuur nog steeds hun kans.