Qatar dwarsboomt Van Gaal: kwartfinale Oranje bezoeken nagenoeg onmogelijk

Qatar dwarsboomt Van Gaal: kwartfinale Oranje bezoeken nagenoeg onmogelijk

06-12-2022 13:30 Laatste update: 06-12-2022 13:30
93

Als het aan Louis van Gaal ligt, komen er meer Nederlanders naar Qatar. Maar hoe realistisch is dat? Hoe duur is een wedstrijdticket? En als je er één weet te bemachtigen, wat komt er dan allemaal nog bij kijken? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

"Het zou heel prettig zijn als het land achter ons gaat staan", zei Van Gaal zaterdagavond in de catacomben van het Khalifa International Stadium, waar Oranje net met 3-1 had gewonnen van de Verenigde Staten. "Nu werden we ook weer overdonderd op de tribunes door die Amerikanen. Ik zag slechts wat plukjes Nederlanders. We hebben nu vier duels gespeeld en steeds waren onze fans in de minderheid."

Nog zo'n duizend Oranje-fans over
Natuurlijk heeft de bondscoach gelijk: de laatste vijftig jaar is het Nederlandse legioen niet zó klein geweest tijdens een eindtoernooi. Door de discussies over mensenrechten, de hoge prijzen en de grote afstand tot westerse morele waarden zagen veel supporters af van de reis naar Qatar.

Paradoxaal: hoe verder Oranje komt op het WK, hoe minder Nederlanders overblijven. Waar de ploeg van Van Gaal in de groepsduels met Senegal (2-0), Ecuador (1-1) en Qatar (2-0) nog werd gesteund door drieduizend mensen, waren dat er tijdens de achtste finales tegen de Verenigde Staten nog ongeveer duizend.

Stap 1: wedstrijdticket bemachtigen
Hoe groot is de kans dat Van Gaal zijn zin krijgt en er alsnog sprake is van een oranje zee op de tribunes van het Lusail Iconic Stadium? Helaas, niet zo groot. Wie op de bonnefooi naar Qatar wil, kan niet meer terecht bij de KNVB. De voetbalbond verwijst door naar de FIFA en de wereldvoetbalbond maakt het supporters niet makkelijk.

Op de FIFA-verkoopsite zijn namelijk geen kaartjes meer beschikbaar voor Nederland-Argentinië. Op het ticketplatform Viagogo staat nog wel het één en ander te koop, maar niet voor minder dan 760 euro. Gelukszoekers kunnen vlak voor de wedstrijd vast en zeker terecht bij Qatari die geld ruiken, maar ook die tickets zullen alleen voor woekerprijzen te koop zijn en hebben bovendien een grote onzekerheidsfactor.

Stap 2: WK-visum ontvangen
Mocht het je tóch lukken om een toegangsbewijs te bemachtigen voor Nederland-Argentinië, vraag dan als de wiedeweerga de Hayya-card aan. Zonder dit 'WK-visum' kun je Qatar niet inreizen. De aanvraag kan enkele dagen duren. Dat is krap, maar de KNVB laat aan het AD weten dat een Hayya nu sneller binnen is dan voorheen.

Stap 3: bed, bad en brood regelen
Wedstrijdticket, check? Hayya-card, check? De WK-organisatie dwingt supporters om vóór vertrek een overnachtingsplek te boeken. Het goede nieuws: na de uitschakeling van de meeste landen zijn er slaapplaatsen vrijgekomen. Het slechte nieuws: de kosten kunnen hoog oplopen.

In en om hoofdstad Doha betaal je voor een tweepersoonskamer minimaal 300 euro per nacht. Goedkopere opties zijn de fandorpen van de FIFA. Ondanks het gebrek aan comfort - de hutten zijn bedoeld als woningen voor arbeidsmigranten - kost een slaapplek nog steeds 84 euro. Ook op cruiseschepen kan overnacht worden. Deze prijzen beginnen bij 650 euro per nacht.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door MIDMID MONDIAL (@midmidpodcast)

Stap 4: vliegticket kopen
Dan alleen nog in Qatar komen. De enige optie voor de korte termijn is vliegen. Een retourvlucht Amsterdam-Doha kost zeker 600 euro, inclusief (lange) tussenstop. Voor een rechtstreekse vlucht schieten de bedragen boven de 1.000 euro uit.

Concluderend: Van Gaal en de spelers van Oranje kunnen zich, ondanks de grote wens van de bondscoach, gaan opmaken voor een kolkende, allesoverheersende blauw-witte mensenmassa, vrijdagavond in Lusail tijdens de kwartfinale tegen Argentinië (20.00 uur).

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie