Zeven conclusies: Messi is écht de allerbeste en is héél dicht bij WK-titel

Zeven conclusies: Messi is écht de allerbeste en is héél dicht bij WK-titel

13-12-2022 22:00
65

Lionel Messi is heel dicht bij het verwezenlijken van zijn ultieme droom met Argentinië. De 35-jarige ster leidde La Albiceleste naar een 3-0 zege op het Kroatië van Luka Modric. Zeven conclusies na de grote show van Messi.

Counterploeg Argentinië straft aanvallend Kroatië keihard af
Na de Argentijnse zege op Oranje kreeg Louis van Gaal van Lionel Messi het verwijt dat hij helemaal geen mooi voetbal wil spelen. La Albiceleste toonde zich dinsdag echter ook een zeer succesvolle counterploeg… Kroatië had in de beginfase liefst zeventig procent balbezit, maar toen stond het plots 2-0 voor Argentinië, dat er twee keer razendsnel uitkwam. Had Van Gaal het dan toch goed gezien met zijn 'saaie' tactiek? Kroatië probeerde wél aan te vallen en liep nog harder in het Argentijnse mes dan Oranje. Daarna was het team van captain Luka Modric de draad kwijt.

Messi is écht de allerbeste
Verder hebben we toch vooral genoten van een grandioze Messi. Die assist voorafgaand aan de 3-0: wauw. Laten we ervan genieten nu het nog kan, want hij is echt de allerbeste. Messi kon ook nog eens twee records bijschrijven. De 35-jarige ster evenaarde Lothar Matthäus als speler met de meeste WK-duels achter zijn naam (25). Toen hij zijn penalty onberispelijk raak schoot kroonde hij zich ook tot WK-topscorer aller tijden van Argentinië met elf doelpunten. Tot dinsdagavond deelde Messi het record nog met Gabriel Batistuta.

Argentinië neemt revanche op Kroatië
Het ene Argentinië is het andere niet, zo ondervond Kroatië. Het Balkan-land was vier jaar geleden in de groepsfase van het WK met liefst 3-0 te sterk voor de Zuid-Amerikanen en reikte uiteindelijk tot de finale. Dat zat er nu niet in. Het Argentinië dat toen aan de aftrap stond bezat duidelijk minder kwaliteit dan de huidige ploeg van Lionel Scaloni. Spelers als Julián Álvarez en Enzo Fernández zorgen voor frisse energie.

Arbiter geeft weer stof tot napraten
Niet alleen Nederland, maar ook Argentinië was woest op scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz na het treffen in de kwartfinale. Zijn collega Daniele Orsato bracht het er beter van af, al was dat ook niet zo moeilijk. De Italiaan gaf een penalty en deelde rood uit aan Kroatië-assistent Mario Mandzukic vanwege protesteren. Over de strafschop zal worden nagepraat, maar de beslissing om de bal op de stip te leggen was niet per se verkeerd. Zwaar? Ja. Een fout van Orsato? Nee.

Ook de beste verdediger van het WK is kansloos tegen Messi
Flink wat spelers die meedingen naar de eretitel van WK-revelatie verschenen binnen de lijnen in het Lusail Stadium. Josko Gvardiol maakte – ondanks de zware nederlaag - weer een sterke indruk in het hart van de Kroatische defensie. Zijn verdedigende ingrepen zijn indrukwekkend en aan de bal is hij bijzonder rustig. Zelfs de beste verdediger van het WK is echter kansloos tegen Messi… Bij Argentinië sprong dit keer Julián Álvarez in het oog. De Manchester City-aanvaller kreeg een penalty en scoorde twee keer.

Messi is nu echt heel dichtbij die ultieme droom…
Nog maar één zege heeft Messi nodig om zich onsterfelijk te maken in Argentinië. Bovendien zou hij dan eindelijk in één adem worden genoemd met die andere Argentijnse grootheid: Diego Armando Maradona. Laatstgenoemde leidde het land in 1986 naar de wereldtitel. Die vergelijking drukte lange tijd als een zware last op de schouders van La Pulga, maar sinds de winst van de Copa América oogt hij bevrijd. Argentijnse media concludeerden, onder meer vanwege zijn gedrag na het duel met Oranje, dat hij steeds meer op Maradona begint te lijken… Gaat het gebeuren?

Frankrijk of Marokko
Wie kan Argentinië en Messi nog van de wereldtitel houden? Frankrijk en Marokko strijden woensdag om het laatste finaleticket. De eindstrijd vindt zondag plaats: om 16.00 uur Nederlandse tijd wordt er afgetrapt.