Blind bij Bayern München: ondanks problemen wordt vaste plek ingewikkeld

Blind bij Bayern München: ondanks problemen wordt vaste plek ingewikkeld

05-01-2023 21:10 Laatste update: 16:59
53
Author profile picture

Lars Teunissen

Daley Blind heeft voor een verrassende wending gezorgd door niet voor Royal Antwerp FC of Real Sociedad, maar Bayern München te kiezen. Wat is in de Allianz Arena het perspectief voor de 32-jarige verdediger? VoetbalPrimeur zet zijn concurrenten op een rijtje.

Blind is bij Der Rekordmeister een samenwerking voor een halfjaar aangegaan. In Zuid-Duitsland strijkt hij volgens Duitse media twee tot tweeënhalf miljoen euro op. De Oranje-international is multi-inzetbaar en komt dus in aanmerking voor meerdere posities, maar de concurrentie liegt er niet om.

1. Perspectief als linksback
Het ligt in de lijn der verwachting dat Bayern een linksback ziet in Blind. Lucas Hernández raakte op het WK met Frankrijk zwaar geblesseerd aan zijn knie en komt dit seizoen niet meer in actie. Het betekent dat Alphonso Davies de enige linkervleugelverdediger in de selectie van Julian Nagelsmann is. Bayern is nog op drie fronten actief (Bundesliga, DFB Pokal en Champions League), waardoor dubbele bezetting op iedere positie een vereiste is.

Een nadeel voor Blind is dat Davies haast onomstreden is. Mits fit, zal hij altijd op het wedstrijdformulier staan. Toch lonken er kansen voor Blind, aangezien de Canadees geregeld met lichte blessures aan de kant staat. Dit seizoen miste Davies vier wedstrijden door spierproblemen en een hoofdblessure.

2. Perspectief als linker centrale verdediger
Met WK-finalist Dayot Upamecano en Matthijs de Ligt heeft Blind twee geduchte concurrenten in het hart van de defensie bij Bayern. In de eerste seizoenshelft vormde Upamecano het centrum met De Ligt, Benjamin Pavard of Hernández. Laatstgenoemde valt de rest van het seizoen weg, waardoor Blind de vierde centrumverdediger kan zijn voor Nagelsmann.

Het voordeel voor Blind, ten opzichte van de overige drie verdedigers, is dat hij linksbenig is. Door de blessure van Hernández moest Nagelsmann tot nu centraal achterin noodgedwongen twee rechtspoten opstellen. Tel daarbij het opbouwende vermogen van Blind op en de routinier hoeft zeker geen vierde keus te zijn. Verdedigend legt de voormalig Ajacied het zonder twijfel af tegen Upamecano en De Ligt.

3. Perspectief als verdedigende middenvelder
Zowel bij Ajax als in het Nederlands elftal heeft Blind in het verleden als controleur gespeeld. Hoewel hij zijn laatste wedstrijd op die positie in augustus 2021 speelde - in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV - beschikt de Amsterdammer over het voetballende vermogen om te verbinden tussen verdediging en aanval.

Toch hoeft Blind niet te verwachten dat Nagelsmann een beroep op hem doet als verdedigende middenvelder. Bayern beschikt voor die rol over wereldtopper Joshua Kimmich, Leon Goretzka en Marcel Sabitzer. Het maakt dat Ryan Gravenberch zelden in actie komt. Als de nood heel hoog is, zal Nagelsmann ongetwijfeld weten dat hij op Blind kan terugvallen.

Conclusie
Het ziet er niet naar uit dat Bayern Blind voor de eerste elf gaat halen. Wel biedt de Duitse recordkampioen hem de kans om actief te blijven in de Europese top, op Champions League-niveau. Bij Sociedad zou Blind genoegen moeten nemen met Europa League-voetbal, terwijl Antwerp dit seizoen niet meer in de Europese competities acteert.

Om in beeld te blijven bij het Nederlands elftal, doet Blind er goed aan in de absolute top actief te blijven. Wil hij onder Ronald Koeman in aanmerking komen voor een basisplaats, dan zal hij de kansen die hij krijgt met beide handen moeten grijpen. Zijn oude én nieuwe ploeggenoten Ryan Gravenberch weet daar inmiddels alles van.