'Ik liet Ihattaren foto's van Braziliaanse Ronaldo zien: 'zo zie jij er ook uit''

'Ik liet Ihattaren foto's van Braziliaanse Ronaldo zien: 'zo zie jij er ook uit''

16-01-2023 22:02 Laatste update: 22:21
156

Gerald Vanenburg heeft openhartig verteld over zijn samenwerking met Mohamed Ihattaren. De voormalig Oranje-international probeerde de voetballer terug in het profvoetbal te brengen.

Vanenburg begeleidde Ihattaren kortstondig, nadat een verhuurperiode bij Sampdoria op niets was uitgelopen en de speler terug was gekeerd naar Nederland. "Ik heb hem de laatste tijd niet meer gesproken", begint Vanenburg bij Ziggo Sport. "Toen ik in dienst was bij Ajax, heb ik met Marc Overmars over hem gebeld. Die zei in eerste instantie dat ze hem niet wilden. Ik zei: als we hem aan de gang krijgen, denk ik dat hij beter is dan de rest."

Ihattaren zat volgens Vanenburg heel dicht tegen een basisplaats aan bij Ajax. "Hij is een geweldige speler. Als je hem dan nu ziet, springen de tranen in je ogen." De oud-speler bij onder meer Ajax ging individueel met Ihattaren aan de slag. "Maar hij moest het vooral zelf invullen. Dat bleek dan toch te moeilijk." Vanenburg legt uit dat hij de speler probeerde te prikkelen. "Hij was te dik en als hij dan bij mij aankwam, liet ik foto's van Ronaldo uit Brazilië zien en zei ik: zo zie jij er ook uit. Ik was constant bezig om de prikkel te zoeken."

Mentaal kon Ihattaren het niet opbrengen om door te zetten. "Bij mij was hij ook wel eens te laat. Hij heeft dingen eromheen die hij belangrijker vindt. Ik kom zo, ik ben daar... Dan zat hij ergens anders. Het is vertrouwen in elkaar...", baalt Vanenburg, die Ihattaren afgelopen september een herkansing gaf. "Toen heb ik gezegd: we gaan trainen en jij gaat doen wat ik zeg. Als je dat niet doet, wordt het een heel kort verhaal."

Ook de tweede keer strandde de samenwerking voortijdig. "Na een rondje rennen zag ik hem wandelen. Toen kwam die naar me toe en zei ik: ik ga naar binnen toe, we kappen ermee. Hoe hij reageerde? Hij stapte gewoon van het veld. Je hoopt dat hij weerstand biedt, maar dat kwam niet."

"Ik heb echt maar heel weinig spelers gezien met zijn talent. Dat doet heel veel pijn", zegt een emotionele Vanenburg, die benadrukt Ihattaren voor een derde keer te willen helpen. "Waarom? Omdat het een speler uit de buitencategorie is. En een geweldig persoon. Honderd procent. Als hij het wil? Ja, dan ga ik het zo weer doen. Maar hij moet ook een beetje bezeten raken om er alles uit te halen. Boos ben ik helemaal niet. Ook niet geweest. Ik vind het veel erger voor hemzelf dan voor mij."