Ajax wint eindelijk weer: drie moeizame punten bij vuurdoop Heitinga

29-01-2023 16:21 Laatste update: 17:17
276

Ajax heeft de eerste wedstrijd sinds het ontslag van Alfred Schreuder winnend afgesloten. Met name in de eerste helft was Excelsior niet de mindere, maar het werd toch 1-4 in Amsterdams voordeel. Het was de eerste zege van Ajax in 99 dagen.

Na zeven seizoenen als speler en evenveel jaren als jeugdcoach zat Heitinga zondag voor het eerst als (interim-)trainer op de bank bij Ajax. Hij passeerde Calvin Bassey, die later zou invallen, en zette Dusan Tadic in de spits. De aanvoerder vormde een aanvalstrio met Steven Bergwijn en Mohammed Kudus.

Het plan van Excelsior was duidelijk: massaal terugtrekken op eigen helft en loeren op de counter. Aanvankelijk was dat niet succesvol. Ajax kreeg veel ruimte om te voetballen en ondanks het gebrek aan vertrouwen leverde dat na vijftien minuten al een doelpunt op. Davy Klaassen ging naar het gras en Tadic zette de penalty om: 0-1.

Ajax viel vervolgens ver terug en liet zich keer op keer verrassen door de counters van Excelsior. Couhaib Driouech raakte de paal en doelman Gerónimo Rulli hield zijn ploeg ook op de been met een aantal sterke reflexen. Dat bleek echter uitstel van executie, want de verdiende Excelsior-goal viel alsnog. Redouan El Yaakoubi kopte vakkundig raak.

Op slag van rust kwam Ajax tegen de verhouding plotseling weer op voorsprong. Klaassen schoot de bal in de lange hoek en maakte daarmee een goal waarop de Amsterdammers konden voortborduren in de tweede helft. Na weer een cruciale redding van Rulli tekende Kudus voor de 1-3 namens Ajax.

Die ademruimte deed de regerend landskampioen goed, want Heitinga zag voor zijn neus nog maar weinig hachelijke momenten ontstaan. Het werd zelfs nog 1-4: Devyne Rensch krulde de bal met links schitterend in de lange hoek. Door de overwinning stijgt Ajax een plek op de Eredivisie-ranglijst. De achterstand op koploper Feyenoord is vijf punten.