Rots in de branding van Emmen openhartig: 'Misschien bezig aan laatste seizoen'

Rots in de branding van Emmen openhartig: 'Misschien bezig aan laatste seizoen'

04-03-2023 10:30 Laatste update: 10:30
52

Bij FC Emmen is Miguel Araujo een vaste waarde in het hart van de defensie. De Peruaan heeft sinds zijn komst in 2019 al meer dan honderd wedstrijden gespeeld voor de Drentse club. Tegenover VoetbalPrimeur vertelt hij zijn verhaal en geeft hij aan dat het huidige seizoen mogelijk zijn laatste is op Nederlandse bodem.

Nog in zijn trainingskleding loopt Araujo het clubmuseum in. Daar staat hij deze website te woord. "Koud!", roept hij hard in het Nederlands als hij gaat zitten. De training ging goed, vertelt hij. Voetbal is zijn leven. "Toen ik zes was begon ik met voetbal. Mijn vader was een professioneel bokser, maar hij hield veel van voetbal en was mijn eerste trainer. Mijn jongere broertjes houden ook van voetbal." Zijn ouders en broertjes wonen nog in Peru. 

In Peru speelde Araujo voor Cobresol, Sport Huancayo en Alianza Lima. Tussendoor speelde hij een jaar voor Rode Ster Belgrado in Servië. Later ging hij in Argentinië spelen voor CA Talleres. Nadat hij even zonder club zat, klopte FC Emmen aan in oktober 2019. "Voorzitter Ronald Lubbers nam contact op met mijn zaakwaarnemer." Daar speelde landgenoot Sergio Peña al vanaf de zomer. De twee trokken met elkaar op. "Door hem kende ik de club. Hij heeft mij in veel geholpen. Hij is een enorm goede vriend en we kenden elkaar al van het nationale team van Peru."

Naast Peña, sprak Araujo ook met landgenoot Jefferson Farfan, die jarenlang schitterde voor PSV. "We hadden het soms over de Eredivisie toen we deelnamen aan het WK van 2018 in Rusland. Hij vroeg dan in het Nederlands hoe het met me ging", glimlacht hij. "Farfan houdt heel veel van PSV", zegt hij vol bewondering.

Van Peru naar Nederland
Van wereldstad Lima, waar elf miljoen mensen wonen naar het Drentse Emmen, waar iets meer dan honderdduizend mensen wonen. Een megastap in alle facetten, erkent Araujo. "Allereerst is het hier koud, het hele jaar door. Het is erg moeilijk geweest. De gewoonten in Nederland, zoals de etenstijden, zijn heel anders. In Europa is het: werk, werk, werk… Echt alles is anders", begint hij over de verschillen. "In Peru komen mensen eten en praten we met de hele familie… We barbecueën zelfs als het vijf graden is. In Peru is het 'tranquillo'. Hier in Nederland heeft men een hele directe aanpak. Door het tijdsverschil kan ik niet veel met mijn familie praten, maar inmiddels ben ik goed gewend hier. De mensen van de club hebben mij heel goed geholpen. Ik hou van FC Emmen."

Araujo woont in Nederland samen met zijn vrouw en twee kinderen. "De kinderen vinden het hier in het rustige Emmen heel mooi. In het begin was het moeilijk voor ze om de taal te spreken, maar nu gaan ze naar school en pikken ze het heel snel op. Ze zijn erg gelukkig." Zijn vrouw Jacqueline heeft het wat moeilijker, stelt de centrumverdediger. "De taal is een groot obstakel. Verder is in Lima alles 24 uur open. Hier gaat alles om 18.00 uur dicht. Dat vindt mijn vrouw minder. Ze is hier voor mij."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miguel Araujo ⚽️ (@miguelaraujo05)

In 2021 degradeerde hij met Emmen uit de Eredivisie. Hij liet zien trouw te zijn aan de club en besloot te blijven. Dat werd beloond, want op heroïsche wijze kon hij zich een jaar later weer Eredivisie-speler noemen, nadat de club promotie pakte in 2022. In de zomer die volgde, zette Araujo zijn handtekening onder een nieuw contract tot 2024.  

Araujo wekt interesse van onder meer Feyenoord
De goede optredens van de Peruaan blijven echter niet onopgemerkt. In de afgelopen maanden worden verschillende clubs met hem in verband gebracht. Araujo hikt nu tegen een dilemma aan. Voor een Europees paspoort moet hij nog anderhalf jaar in Nederland blijven, legt hij uit. Zonder dat paspoort is het moeilijker voor clubs in Europa om hem te kopen. Voor spelers zonder Europees paspoort gelden namelijk andere regels. In Nederland is het zo dat clubs niet-Europese spelers 150 procent van het gemiddelde Eredivisie-salaris betalen. Bij Emmen strijkt Araujo dus een non-EU salaris op, goed voor een minimaal salaris van ruim vier ton. 

"Ik hou van de club. Ik had vier kansen om weg te gaan met minimaal hetzelfde salaris. Bij twee clubs zou mijn salaris verdubbeld worden, maar ik bleef. Het zou erg moeilijk zijn voor mijn gezin om van de een op de andere dag bij een andere club te spelen." Araujo geeft toe dat er contact was met de koploper in januari. "Ik had contact met Feyenoord om te kijken of er mogelijkheden waren, maar Marcos Lopez, die ook uit Peru komt, speelt daar niet veel. De kans op minuten was niet top."

Buiten Europa liggen er ook kapers op de kust voor Araujo. Hij glimlacht. "Ik sprak met twee clubs uit de MLS. Het was in januari moeilijk om daarheen te gaan. De competitie begint daar nu net namelijk. Ik ben na aan het denken over wat het beste voor mij is. Ik dacht eraan om hier te blijven en om dan in de zomer te gaan. Ik wil naar de Verenigde Staten, Mexico, Saudi-Arabië of China. Voor bijvoorbeeld de Premier League heb ik geen Europees paspoort en hetzelfde geldt voor Spanje. Dat wordt dus lastig."

"Een goede optie is om naar Amerika of Mexico te gaan om daar vijf jaar te spelen en dan terug te keren naar Peru. Saudi-Arabië is lastig voor mijn gezin, gezien de vrouwenrechten. Misschien is het mijn laatste seizoen (bij Emmen, red.). Ik weet het niet, maar ik sluit een nieuwe uitdaging niet uit", besluit hij.