Begrip voor Feyenoord-keuze: 'Er waren probleempjes met Summerville'

Begrip voor Feyenoord-keuze: 'Er waren probleempjes met Summerville'

31-03-2023 09:56 Laatste update: 10:12
42

Richard Grootscholten heeft nog altijd begrip voor de keuze van Feyenoord om afscheid te nemen van Crysencio Summerville. De vleugelaanvaller vertrok in 2020 naar Leeds United, waar hij steeds vaker tot de uitblinkers behoort.

Grootscholten was van 2016 tot 2019 hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord. In die periode maakte Summerville grote indruk. "Goh, wat een talent. Daar droop het echt vanaf", vertelt hij bij RTV Rijnmond. "Dat hij talent had, dat zag iedereen. Er waren zoveel wedstrijden die hij besliste. We speelde tegen Real Madrid in een finale in Zagreb, met Dirk Kuyt als coach. Die besliste hij in zijn eentje met een goal van wereldklasse. Met zijn aannames en snelheid naar voren. Hij was zo bepalend."

Toch werd Summerville geen succes bij Feyenoord. Zijn gedrag buiten de lijnen speelde daar een grote rol in. "Dat heeft bij hem meegespeeld in de jeugdopleiding, waardoor er een aantal dingen minder goed liepen. Er waren een aantal keren wat probleempjes met hem", verwijst Grootscholten onder meer naar een gevecht in de kleedkamer met ploeggenoot Mats Knoester. "Op een gegeven moment heeft Feyenoord besloten hem te verhuren en later te verkopen."

Grootscholten stelt dat elke club anders omgaat met zulke situaties. "Op een gegeven moment is het een optelsom. PSV had dat met Memphis Depay, maar daar zij de directie tegen alle trainers: Wat er ook gebeurd, hij gaat er niet uit. Dit jaar blijft hij spelen want daarna wordt hij veel geld waard’ Maar hoe ver kan je daarin gaan? Dat is toen bij Feyenoord niet gebeurd. En dat vind ik ook terecht."

Voor Grootscholten is het desondanks geen verrassing dat Summerville nu doorbreekt bij Leeds in de Premier League. "Dat hij dit nu laat zien, daar sta ik niet van te kijken." De 21-jarige aanvaller was dit seizoen goed voor vier goals en twee assists in twintig competitieduels.