'Ajax behoorde bij de beste vier clubs ter wereld, Ten Hag is een fenomeen'

'Ajax behoorde bij de beste vier clubs ter wereld, Ten Hag is een fenomeen'

13-04-2023 17:08 Laatste update: 18:40
77

Zakaria Labyad koestert zijn tijd bij Ajax. De dertigjarige aanvaller stond dagelijks met topspelers op het veld, maar trainer Erik ten Hag stak er bovenuit.

Labyad speelde tussen 2018 en 2022 voor Ajax. "Ik heb er echt van genoten", zegt hij tegen Voetbal International. "Wat een elftal, wat een prestaties. In mijn eerste jaar hadden we dat geweldige Champions League-seizoen. Ajax hoorde bij de beste vier clubs van Europa, we wonnen praktisch alles. Het was buitencategorie. Elke training was een feestje. Voordat ik naar Ajax ging was ik tactisch al goed onderlegd maar nu ben ik nog véél beter."

Zelf vertolkte Labyad een bijrol, maar daar had hij begrip voor. De zesvoudig Marokkaans international geeft hoog op over zijn teamgenoten, maar één man maakte voor hem echt het verschil. "Erik ten Hag is een fenomeen", stelt Labyad. "Als je het veld opstapte hoefde je alleen maar letterlijk uit te voeren wat hij in de meeting had gezegd. Hij zit zó diep in de details. Vooral ook in die grotere wedstrijden. Tegen Real Madrid, Juventus. Het tactisch plan klopte gewoon. Op elke plek op het veld en in elke situatie kon hij voorspellen wat een tegenstander zou gaan doen. Ten Hag denkt altijd drie stappen vooruit."

Labyad drukte ondanks zijn geringe aandeel op het veld wel zijn stempel in de kleedkamer. "De jongens vonden me belangrijk in de groep. In mijn eerste Ajax-jaar debuteerden veel jongens in de Champions League. Ik had al de nodige ervaring en probeerde ze op hun gemak te stellen. Jonge spelers zijn bovendien vaak ongeduldig. Als talent moet je geduld hebben, zeker bij een topclub. Dat weet ik uit mijn PSV-tijd. Daar sprak ik veel over met jongens als Ryan Gravenberch, Noa Lang en Nous. Die laatste is ook echt een goede vriend geworden."