Nederlandse invasie in Zuid-Frankrijk: 'Alles is hier tien keer meer dan in KKD'

Nederlandse invasie in Zuid-Frankrijk: 'Alles is hier tien keer meer dan in KKD'

03-05-2023 11:00 Laatste update: 11:13
17

In een nieuwe rubriek genaamd VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Thijs Dallinga, speler van het Franse Toulouse FC.

Met Dallinga is het de afgelopen tijd bijzonder snel gegaan. In de zomer van 2021 vertrok hij als wisselspeler van FC Groningen transfervrij naar Excelsior. In Rotterdam-Kralingen groeide de jeugdinternational plots uit tot een echte goalgetter: met 32 doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie had hij een enorm groot aandeel in de promotie van Excelsior. Snel daarna maakte Dallinga een prachtige transfer naar Ligue 1-promovendus Toulouse, waar hij nu helemaal op zijn plek zit. De teller staat nu zelfs al op twaalf goals in de Franse competitie dit seizoen.

Dat Dallinga zich zo makkelijk staande houdt in het zuiden van Frankrijk zal sommigen verbaasd hebben, maar zelf kijkt hij er niet van op. Zelfs het Nederlands elftal wordt al zijdelings genoemd. "Het loopt zoals ik wil en heb vanaf het begin veel minuten gemaakt", zegt Dallinga tegen VoetbalPrimeur. "Ik heb een tijdje op de bank gezeten en misschien is dat ook wel goed geweest, omdat ik voor mijn gevoel in een mindere fase zat. Ik ben blij dat ik altijd veel vertrouwen van de club gekregen heb en ben tevreden met waar ik nu sta."

Dallinga was zelf ook benieuwd waar zijn plafond zou liggen, na zijn geweldige seizoen bij Excelsior. "Vorig jaar maakte ik veel goals in de Keuken Kampioen Divisie en mede daarom was ik benieuwd naar welk niveau ik aan kon tikken op het hoogste niveau van Frankrijk. Natuurlijk was het vanaf het begin even wennen en aanpassen. Het is een kwestie van de jongens leren kennen en je aanpassen aan een hele nieuwe omgeving, maar dat is goed gegaan."

Toulouse boven AZ en Vitesse
AZ en Vitesse waren twee Eredivisie-clubs met belangstelling voor Dallinga, die uiteindelijk voor 2,5 miljoen euro naar Toulouse trok. "Ik hou er wel van mijn om uit mijn comfortzone te gaan en nieuwe uitdagingen aan te gaan, zien hoe je je staande houdt in nieuwe situaties. Ik hield nergens rekening mee en heb rustig afgewacht wat er op mijn pad zou komen. Toulouse heeft zich gedurende het seizoen gemeld voor mij. Ik wilde niet te lang wachten en heb naar mijn gevoel geluisterd."

"Ik had wat langer kunnen wachten, maar wilde geen clubs tegen elkaar uitspelen, of zo", vervolgt de 22-jarige aanvalsleider. "Ik wist al vrij snel dat het Toulouse moest worden. Een paar maanden voor het nieuwe seizoen was het eerste contact er en spraken we af dat we alleen met elkaar in gesprek zouden gaan als de club zou promoveren. Mij is verteld dat ik de concurrentie aan moest gaan met de spits die vorig jaar topscorer is geworden. Dat zag ik als mooie uitdaging."


Dallinga viert zijn goal op bezoek bij Angers uitgebreid

Het was logischerwijs wel even aanpoten voor Dallinga, op het hoogste niveau in Frankrijk. "De stap van de KKD naar de Ligue 1 is natuurlijk ontzettend groot. Het is veel fysieker, agressiever en technischer. In alles is het tien keer meer, bij wijze van spreken. Ik wilde ervaren hoe ik me staande zou houden in een topcompetitie, met de spelers waar ik mee en tegen speel. Bij FC Groningen voelde ik al dat ik het Eredivisie-niveau aankon en had het vertrouwen dat ik dat hier ook kon. Het is meer de vraag hoe snel je je aanpast en het niveau oppikt."

'Ik, Spierings en Van den Boomen zijn vrienden geworden'
Buiten het voetballen om kon Dallinga redelijk makkelijk landen in Frankrijk. Dat komt zeker ook door de aanwezigheid van landgenoten Stijn Spierings en Branco van den Boomen. "Het is altijd afwachten of het ook klikt als je met Nederlanders in het team zit, maar ik kan zeggen dat we vrienden van elkaar zijn geworden. Buiten het veld zien we elkaar ook veel, recent hebben we gebarbecued bij Branco. Met de Nederlanders spreek je gewoon Nederlands en met de rest is het gebrekkig Frans of gewoon Engels."

"Ik hou van dit soort uitdagingen en wil mezelf prikkelen", zegt Dallinga. "Ik geniet ervan om uit mijn comfortzone te zijn. We hebben zestien verschillende nationaliteiten en spreken Engels met elkaar. Het is geen eis dat je Frans spreekt, al wordt het natuurlijk wel gestimuleerd. Ik woon hier met mijn vriendin en dat is heel prettig, want als ik hier alleen zou zitten, dan zou het voor mij niet werken." 

FC Groningen en toekomst
Zoals Dallinga zelf eerder in het gesprek benoemde: het lukte hem niet om door te breken bij Groningen. Hij denkt te weten waarom het bij Excelsior en Toulouse wel lukte. "Het is altijd van veel dingen afhankelijk. De puzzel viel niet in elkaar en de situatie bij Groningen was destijds niet wat ik voor ogen had. Groningen kocht Strand Larsen en Postema zat daarachter. Ik heb eieren voor mijn geld gekozen omdat ik aan spelen toe wilde komen en mezelf aan Nederland wilde laten zien."

"Uiteindelijk kreeg ik bij Groningen niet het vertrouwen dat ik nodig had, het is een samenloop van omstandigheden waardoor iets wel of niet lukt", concludeert de topscorer van het afgelopen Keuken Kampioen Divisie-seizoen. "Ik weet wel waarom bepaalde dingen niet gelukt zijn, maar ben niet iemand die te veel terugkijkt en focus me vooral op nu."

Omdat Dallinga het uitstekend doet in Frankrijk liggen vragen over het Nederlands elftal en zijn toekomst voor de hand, al benadrukt de spits dat hij in Zuid-Frankrijk pas net bezig is. "Ik heb de bevestiging gehad dat ik het niveau aankan en nu wil ik het over een langere periode laten zien. Het is ook altijd maar afwachten wat er op je pad komt en welke kansen er voorbij komen, maar ik heb hier voor vier jaar getekend en ben pas net begonnen. Dat gevoel leeft bij mij totaal niet."