Commotie in rvc Ajax: bestuursraadsleden stappen op om financiële beloning

Commotie in rvc Ajax: bestuursraadsleden stappen op om financiële beloning

21 april - 12:46
134

Opschudding in de raad van commissarissen bij Ajax: bestuursraadsleden Ruud Haarms en Mike Harman stappen op. Oorzaak is het voornemen om commissarissen Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick ieder jaar met 35.000 euro bruto te belonen en voorzitter Pier Eringa en voetbalcommissaris Jan van Halst met 50.000 euro.

Erelid Arie van Os noemde het plan eerder deze week al 'ronduit belachelijk'. "Nu zijn er alleen maar carrièretijgers. Voor die paar uurtjes werk per jaar is elk bedrag te veel, maar 35.000 tot 50.000 euro is schaamteloos, omdat Ajax dat geld veel beter kan besteden", zei hij onder meer tegen De Telegraaf. De vereniging Ajax kan het plan met 73 procent van de aandelen door de BAVA krijgen. Haarms en Harman waren volstrekt tegen het plan.

In een Verenigings Update, geciteerd door De Telegraaf, zegt bestuursraadsvoorzitter Frank Eijken het vertrek van het tweetal 'ten zeerste te betreuren'. "Over hoe het voorgenomen besluit tot stand is gekomen, kan ik het volgende zeggen. Wij weten dat deze beloning gevoelig ligt en breekt met de traditie van vrijwilligheid. Die gevoelens respecteer ik uit de grond van mijn hart en ik realiseer mij dat de club met het belonen van de raad van commissarissen breekt met een traditie van vrijwilligheid."

"Anno 2023 is een commissariaat bij een beursgenoteerd bedrijf allang geen vrijwilligersbaan meer. En dat geldt zeker bij Ajax waar verantwoordelijkheid, tijdbesteding en mogelijke reputatieschade een rol van betekenis spelen", aldus Eijken. "Bij dit beloningsbeleid past een onafhankelijke en kritische raad van commissarissen waar wij als bestuursraad de vrijwel vernieuwde rvc mede nauwkeurig op zullen toetsen."

Naast Van Os zijn nog tien leden het oneens met de bestuursraad, weet de ochtendkrant. Er zou een voorstel in de maak zijn om op de BAVA van 26 mei tegen het voorstel te stemmen. Als het voorstel wordt aangenomen, komt de beloning er voor Mosman, Van Oevelen, Schlick, Eringa en Van Halst er niet.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie