Ajax op rapport: drie onvoldoendes, laagste cijfer voor opgefokte Klaassen

Ajax op rapport: drie onvoldoendes, laagste cijfer voor opgefokte Klaassen

30-04-2023 20:59
207

Na een bekerfinale vol irritaties en opstootjes staat Ajax met lege handen. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een veelbewogen avond in De Kuip.

Gerónimo Rulli - 6,5: vier maanden na het winnen van de wereldtitel, greep Rulli naast zijn eerste prijs met Ajax. De Argentijn kreeg meer te doen dan zijn collega aan de andere kant, maar oogde betrouwbaar. Een heldenrol in de penaltyserie bleef uit.

Jorge Sánchez - 5: net als vorige week in Eindhoven kreeg Sánchez een vroege gele kaart voor een overtreding op Xavi Simons. Totaal onnodig ook nog eens. In de rust bleef de Mexicaan achter in de kleedkamer.

Jurriën Timber - 7: Timber viel uit de toon in De Kuip, maar dan in positieve zin. De verdediger haalde zijn normale niveau, verdedigde gedecideerd en vertoonde geen kleutergedrag. Veel koopt hij daar niet voor.

Edson Álvarez - 7: er is veel over gezegd en geschreven, maar wéér pakte Álvarez geel. Zijn zeventiende (!) van het seizoen. Na die kaart speelde hij meer op safe en dat deed zijn spel zienderogen goed. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe sterker hij werd. Maar die penalty...

Jorrel Hato - 6: tussen alle heetgebakerde mannetjes was het normale gedrag van de zeventienjarige Hato een verademing. Zo foutloos als vorige week speelde hij niet, maar het was genoeg voor een voldoende.

Florian Grillitsch - 6: hij is er de speler niet naar om op te vallen, maar wat Grillitsch deed, deed hij verdienstelijk. Wel verloor hij een belangrijk duel van Simons in de aanloop naar de gelijkmaker van PSV.

Davy Klaassen - 4,5: voetballend lukte er vrijwel niets, maar Klaassen eiste wel degelijk een hoofdrol op. Helaas kwam dat enkel en alleen door zijn opgefokte gedrag.

Dusan Tadic - 5,5: net als Klaassen was Tadic vooral bezig met provoceren van de PSV'ers en traineren van de scheidsrechter. Veel kwam de matig spelende aanvoerder niet in het stuk voor.

Steven Berghuis - 5: het leek soms alsof Berghuis voor spek en bonen meedeed, want de rechtsbuiten werd amper gezocht door zijn ploeggenoten. Hij kwam vooral in beeld bij de talloze opstootjes.

Brian Brobbey - 6: de opvallendste naam in de basiself van Ajax was ook de gevaarlijkste man bij de Amsterdammers. De spits scoorde niet en dat had hij wél moeten doen, want kansen kreeg hij genoeg. Zelfs in de penaltyserie lukte het niet.

Steven Bergwijn - 6,5: bij de enige Ajax-treffer was Bergwijn betrokken. Hij passeerde Jordan Teze en forceerde de eigen goal van Jarrad Branthwaite. Als hij niet al had gejuicht bij de gemiste droomkans van Brobbey, had Bergwijn ook zélf kunnen scoren.

Invallers
Devyne Rensch - 6: viel bij de start van de tweede helft in voor Sánchez en liet zich lelijk verrassen bij de gelijkmaker van PSV.
Calvin Bassey - 6,5: viel na 69 minuten in voor Grillitsch en kwam in zijn kracht, omdat hij kon rennen en vliegen.
Francisco Conceição - 6: viel na 75 minuten in voor Berghuis, maar kon het verschil in de slotfase van de reguliere speeltijd en verlenging niet maken.
Owen Wijndal - 6: viel na 75 minuten in voor Hato en wilde zich duidelijk laten gelden. Dat kostte hem een gele kaart.
Silvano Vos - x: viel na 115 minuten in voor Klaassen en speelde te kort voor een beoordeling.
Mika Godts - x: viel na 115 minuten in voor Bergwijn en speelde te kort voor een beoordeling.

John Heitinga - 5,5: Heitinga wil ook volgend seizoen graag de hoofdtrainer zijn van Ajax. Maar weer gaat het onder zijn leiding mis in een topwedstrijd. Het wordt uithuilen en opnieuw beginnen. Of dat met Heitinga gebeurt, is de vraag.