Ajax komt in topper niet langs AZ en kan Champions League-voetbal bijna vergeten

06-05-2023 22:56
403

Ajax is er zaterdagavond niet in geslaagd de Eredivisie-topper tegen AZ naar zich toe te trekken. Na de 0-0 in Amsterdam wordt het voor de ploeg van John Heitinga een haast onmogelijke taak om de voorrondes van de Champions League te halen.

Heitinga kon zaterdagavond weer beschikken over Mohammed Kudus en Devyne Rensch, die terugkeerden van blessures. Steven Berghuis moest het duel met zijn voormalig broodheer door een blessure vanaf de zijkant bekijken. De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena begon veelbelovend. Nadat Brian Brobbey het eerste gevaar stichtte, vuurden ook Jens Odgaard en Kudus de bal op doel.

Na een levendige openingsfase ging de storm wat liggen. Dat veranderde weer toen Tijjani Reijnders een reuzenkans op de 0-1 kreeg. In de rebound kreeg Myron van Brederode de bal ook niet achter Gerónimo Rulli, waarna Ajax weer aan een aanval kon denken. Aan de andere kant raakte Steven Bergwijn na een individuele actie de paal.

In het restant van de eerste helft kregen Brobbey en Reijnders nog kansen. De Ajax-spits was het meest dichtbij een goal, maar vanuit een volledig vrije positie stuitte hij op Ryan. Even daarvoor kreeg AZ een tegenvaller te verwerken. Odgaard kon niet verder, hij werd vervangen door Mayckel Lahdo. Tijdens de rust bleef Kudus in de kleedkamer achter. Owen Wijndal verving de Ghanees, waardoor Jorrel Hato centraal achterin ging spelen en Edson Álvarez er op het middenveld kwam.

Na rust was Ajax aanvankelijk de bovenliggende partij. Zoveel kansen als de Amsterdammers voor rust klaarspeelden, konden echter niet genoteerd worden. Een kwartier voor tijd nam AZ het initiatief langzaam over. Lahdo had de winnende treffer op zijn schoon, maar raakte de binnenkant van de paal. De frustraties bij Ajax namen toe en de wedstrijd werd grimmiger. Bergwijn kwam drie minuten voor tijd met een poging van vlak buiten de zestien nog het dichtst bij de winnende treffer.

Gescoord werd er niet, waardoor de achterstand van Ajax op nummer PSV oploopt tot vijf punten. In Amsterdam moet men er serieus rekening mee houden dat Champions League-voetbal wordt misgelopen. Het kampioenschap kan de ploeg van Heitinga definitief vergeten, aangezien Feyenoord een voorsprong van tien punten heeft.