Heitinga kritisch op Ajax, maar ziet ook ander probleem: 'Dan loop je weg'

Heitinga kritisch op Ajax, maar ziet ook ander probleem: 'Dan loop je weg'

16-05-2023 17:13
58

John Heitinga is van mening dat Ajax het zichzelf onnodig moeilijk heeft gemaakt op bezoek bij FC Groningen. De trainer is kritisch op zijn spelers, maar denkt ook dat het te maken heeft met een stukje vertrouwen.

Ajax trok in een troosteloze Euroborg met 2-3 aan het langste eind. "Bij vlagen was het goed. De opening was heel goed. Je scoort, maar daarna moet je doordrukken", begint Heitinga bij ESPN. De oud-international spreekt over 'gunnen' en de bezetting voor de goal. "Vervolgens krijg je een goal tegen, maar daarvoor had Kudus de bal aan Bergwijn moeten geven. Vanuit de omschakeling scoort Groningen. Daarin moeten we ook beter doordekken in de restorganisatie."

Heitinga is eveneens kritisch op Owen Wijndal, die geen druk zette op doelpuntenmaker Florian Krüger. "Daar moet je vooruit", stelt hij. Ook bij de tweede Groningse treffer in de slotfase zag hij het nodige misgaan. "Ik denk dat Mohammed Kudus mee moet lopen aan de rechterkant. Daarna moet je vanuit de as doorstappen. Het zijn momenten die er uit moeten, die je moet oplossen."

De Ajax-coach wijt het echter aan nog een ander probleem. "Ik denk dat we genoeg kansen gecreëerd hebben, alleen moet je ook vertrouwen tanken. Als je die tweede maakt, loop je waarschijnlijk weg. Ook de credits aan Groningen, dat één van zijn betere wedstrijden speelde vandaag. Maar wij moeten sneller afstand nemen. Het tempo was goed. Alleen dit soort momenten... zij kregen ook nog een dot van een kans direct na rust. Je moet zorgen dat je niet tegen jezelf komt te voetballen. We hebben helaas veel kansen onbenut gelaten."

Heitinga wil echter ook naar het positieve kijken. "Dit is wel weer heel negatief om mee te beginnen, hè. We zijn hier gekomen om te winnen en dat hebben we gedaan. We maken drie goals en dat hadden er veel meer kunnen zijn. Als je het spelbeeld ziet, met name in de eerste helft, dan moet je eerder afstand nemen. Ik heb heel goede dingen gezien, maar ook een aantal mindere."