'Attractieve' Van Wonderen levert punten in met Heerenveen: 'Persoonlijk liever'

'Attractieve' Van Wonderen levert punten in met Heerenveen: 'Persoonlijk liever'

18-05-2023 17:27
17

Kees van Wonderen haalde dit seizoen minder punten met sc Heerenveen vanaf het moment dat hij zijn vaste 5-3-2 systeem inruilde voor een meer aanvallende 4-3-3. Toch heeft de trainer van de Friese club geen spijt, vertelt hij tegen Voetbal International.

"Nee, dat gevoel heb ik niet. De resultaten waren in 5-3-2 inderdaad prima, verdedigend waren we stabiel. Tegelijkertijd vond ik het ook stroef aan de bal, we hadden het in dat systeem lastig om het initiatief te krijgen. Dat is wat je niet wilt, ik tenminste niet", zegt Van Wonderen.

De coach had nog een andere reden voor zijn wissel. "We wilden terug naar de huisstijl van sc Heerenveen, met vleugelspitsen, waardoor we de mensen meer konden bieden qua attractiviteit en individuele spelers meer in hun kracht zouden komen. Hoewel we verdedigend minder stabiel zijn geworden in 4-3-3, denk ik dat het na die verandering veel leuker geworden is om naar Heerenveen te kijken. Persoonlijk zeg ik: liever dit (attractiever maar minder stabiel in 4-3-3, red.), dan dat we met hangen en wurgen in 5-3-2 vijf punten meer gehad hadden."

Het strookt niet met het beeld van Van Wonderen, die eerder bekend staat als realist dan idealist. "Door een aantal zaken bij Go Ahead Eagles heb ik inderdaad een verdedigend stempel gekregen, ik ben op een bepaald moment maar opgehouden me ertegen te verdedigen, want uiteindelijk komt het echte verhaal vanzelf wel naar boven. Natuurlijk geeft het een bepaalde rust als het verdedigend goed staat, maar de conclusies over mij zijn in het verleden wat te makkelijk getrokken."