Zinderende ontknoping in Engeland: Everton laat Leicester en Leeds degraderen

Zinderende ontknoping in Engeland: Everton laat Leicester en Leeds degraderen

28-05-2023 19:30 Laatste update: 20:03
64

Everton is ontsnapt aan degradatie uit de Premier League. Op Goodison Park wonnen The Toffees met 1-0 van Bournemouth AFC, waardoor Leicester City - ondanks een zege - en Leeds United samen met hekkensluiter Southampton afzakken naar het Championship.

Bovenin was voor de laatste speelronde al bijna alles beslist, maar drie clubs streden nog tegen degradatie: nummer zeventien Everton (33 punten), nummer achttien Leicester City (31 punten) en nummer negentien Leeds United (31 punten).

Wedden

Meer odds

Leeds moest winnen om Everton en Leicester nog voorbij te gaan, maar maakte zondag geen moment een serieuze kans op overleving. De ploeg van linksback Pascal Struijk kwam na anderhalve minuut op achterstand tegen Tottenham Hotspur door een doelpunt van topscorer Harry Kane. Pedro Porro maakte er vervolgens 0-2 van namens Spurs.

Leeds produceerde na rust nog wel de aansluitingstreffer via Jack Harrison, maar Kane en Lucas Moura loodsten hun ploeg al snel in veilige haven (1-4). Na drie jaar valt het doek voor Leeds United, nadat de club in 2020 onder Marcelo Bielsa na zestien jaar terugkeerde in de Premier League.

En dus ging het alleen nog tussen Everton en Leicester City. De landskampioen van 2016 moest winnen om kans te maken op handhaving en dat lukte, want Harvey Barnes en Wout Faes maakten er 1-0 en 2-0 van tegen West Ham United. Pablo Fornals bepaalde de eindstand op 2-1.

Een Leicester-wonder bleef echter uit, want Everton won óók. Yerry Mina en doelman Jordan Pickford eisten verdedigend een heldenrol op en Abdoulaye Doucouré tekende in de tweede helft voor de enige treffer tegen Bournemouth. De middenvelder zorgde daarmee voor een enorme ontlading op Goodison Park, waar men al 69 jaar Premier League-voetbal ziet.