Sevilla wint de Europa League na slijtageslag tegen Roma en Mourinho

Sevilla wint de Europa League na slijtageslag tegen Roma en Mourinho

01-06-2023 00:02 Laatste update: 00:06
205

Sevilla heeft voor de zevende keer in de clubhistorie de Europa League veroverd. De Spanjaarden waren in de finale in Boedapest na strafschoppen te sterk voor het AS Roma van José Mourinho.

Voor AS Roma was het de tweede Europese finale op rij, na de zege op Feyenoord in de Conference League vorig jaar. De ploeg van José Mourinho stond tegenover Sevilla, dat de Europa Leagua al zes keer wist te winnen. Beide teams waren duidelijk beducht voor elkaars kwaliteiten, want in de openingsfase werden nauwelijks risico's genomen.

Leonardo Spinazzola zorgde voor het eerste gevaar van de wedstrijd, maar hij vuurde recht op keeper Yassine Bounou. Verder zagen we in het eerste halfuur vooral stevige duels. Zo kreeg Nemanja Matic geel voor een overtreding op ex-Ajacied Lucas Ocampos. Na ruim een halfuur hoopte Roma op een strafschop nadat Tammy Abraham werd geraakt door Nemanja Gudelj. De scheidsrechter en de VAR wilden er echter niets van weten, tot onbegrip van Mourinho.

De Portugese coach had een paar minuten later alsnog reden tot juichen. Uitgerekend Paulo Dybala, van wie Mourinho een dag eerder zei dat hij hoogstens een halfuur zou kunnen spelen, brak de ban. De Argentijn rondde af na een fraaie pass van Gianluca Mancini. Sevilla moest in de achtervolging en was in de blessuretijd van de eerste helft nog héél dichtbij. Ivan Rakitic schoot verrassend van afstand, maar de bal spatte uiteen op de paal.

Het was desondanks een teken dat de Spanjaarden sterker werden en dat zette zich door in de tweede helft. Ocampos probeerde het met een spectaculaire omhaal, maar raakte de bal verkeerd. Een hard schot van Telles ging net over. De gelijkmaker hing in de lucht en kwam er via een eigen doelpunt van Mancini, die een voorzet van Jesús Navas probeerde te onderscheppen.

Na de goede fase van Sevilla liet ook Roma zich echter weer gelden. Na een ware scrimmage wist Tammy Abraham de bal echter net niet in het doel te werken. Mourinho besloot Georginio Wijnaldum vervolgens in te brengen voor Dybala. In de spannende slotfase claimde Ocampos een strafschop. Scheidsrechter Taylor legde de bal op de stip, maar de VAR oordeelde dat Ibañez de bal speelde en greep in. Ook Roma kreeg nog een dot van een kans via invaller Belotti, maar de vingertoppen van Bounou voorkwamen een tweede Italiaanse treffer.

Het was nagelbijten voor de supporters in de Puskás Arená, maar een verlenging moest uitkomst gaan bieden. Daarin maakte Karim Rekik al snel zijn opwachting, waarmee hij na Wijnaldum de tweede Nederlander binnen de lijnen werd. Zij waren van dichtbij getuige van een flinke veldslag, waarbij de krachten wegvloeiden. Na 120 minuten plus elf minuten blessuretijd kopte Chris Smalling nog op de lat, maar strafschoppen werden niet meer ontlopen.

Daarin was het geluk aan de zijde van Sevilla, nadat Mancini en Ibañez misten voor de Italianen. Montiel liet in eerste instantie na om de winnende te maken, maar hij kreeg een herkansing doordat Patricio te vroeg van zijn lijn kwam. De Argentijn trof in tweede instantie wel doel. Daardoor was hij weer de gevierde man, nadat hij in de finale van het WK al de beslissende strafschop nam tegen Frankrijk.

Sevilla bevestigde daarmee de unieke heerschappij in de Europa League. De Andalusiërs wonnen het toernooi eerder in 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 en 2020. Het levert de ploeg van coach José Luis Mendilibar ook een Champions League-ticket op.