FC Twente maakt Sparta-droom kapot: Tukkers gaan Europa in na verhitte strijd

11-06-2023 16:29
220

FC Twente mag zich over anderhalve maand gaan melden in de tweede voorronde van de Conference League. In de finale van de play-offs wisten de Tukkers in een hectisch duel te winnen van Sparta Rotterdam: 1-0.

Donderdag stond de heenwedstrijd van de play-offfinale al op het programma. Op Het Kasteel werd het 1-1, waardoor alles nog mogelijk was in de Grolsch Veste. In het eerste kwartier begon Twente met het thuispubliek aan zijn zijde sterk aan de cruciale wedstrijd. Nick Olij moest daardoor direct al knap ingrijpen op een poging van Michel Vlap.

Sparta beet daarna even van zich af: Aaron Meijers zette Twente-doelman Lars Unnerstall aan het werk, maar de Duitse goalie bracht knap redding. Daarna moest Olij aan de andere kant weer meerdere keren redding brengen. Doordat beide goalies een sterke eerste helft speelden, stond het bij rust nog 0-0.

In de tweede helft nam de frustratie langzaam toe bij Twente. Sparta toonde geen initiatief meer en vertraagde het spel bij vlagen. Niet veel later viel de 1-0 echter binnen: in de zestien van Sparta werd Joshua Brenet gevonden, die via een ongelukkige Shurandy Sambo doel wist te treffen: 1-0.

Daarna wisselde Sparta razendsnel van strijdplan: de Rotterdammers zochten de aanval en werden de bovenliggende partij. Onder meer Arno Verschueren en Tobias Lauritsen waren dicht bij de gelijkmaker, maar Unnerstall hield Twente knap op de been. Wout Brama, die zijn laatste wedstrijd als prof speelde, zag na zijn wissel vanaf de bank dat Twente de overwinning over de streep trok: het duel eindigde in 1-0.

Daardoor gaat Twente ook komend seizoen Europa in, terwijl het prachtige seizoen van Sparta geen passende beloning krijgt. Over tien dagen weet het Twente van de afzwaaiende Ron Jans al waar het aan toe is: dan staat de loting van de tweede voorronde van de Conference League op de planning. De eerste Europese wedstrijd van de nummer vijf van de Eredivisie wordt al op 27 juli afgewerkt.