Van Dijk reageert na pijnlijke Oranje-middag: 'Reden tot paniek? Wel een beetje'

Van Dijk reageert na pijnlijke Oranje-middag: 'Reden tot paniek? Wel een beetje'

18-06-2023 17:20 Laatste update: 17:53
40

Virgil van Dijk schaamt zich voor de wijze waarop Oranje zich zondagmiddag in de eerste helft presenteerde tegen Italië. De aanvoerder roept zichzelf en zijn medespelers op in de spiegel te kijken. 

Het uiteindelijke verschil op het scorebord was klein, maar Oranje heeft nog heel veel stappen te zetten, concludeert Van Dijk. "Reden tot panierk? Ja wel een beetje", aldus de aanvoerder voor de camera van de NOS. "We zijn iets aan het bouwen, maar hoe we ons laten aftroeven, dat mag ons niet gebeuren. Het is heel teleurstellend. In de tweede helft namen we risico en ging het bij vlagen beter, maar de eerste helft mag natuurlijk nooit. Het was gewoon niet goed genoeg. We moeten hier zeker naar gaan kijker, zeker ook met het oog op de belangrijke wedstrijden die eraan komen."

Vooral de eerste 45 minuten waren ver ondermaats, analyseert Van Dijk, die zelf op verdedigend vlak ook niet altijd even zeker overkwam. "Je speelt ook om de eer en we schamen ons voor hoe we in de eerste helft hebben gespeeld. We moeten met z'n allen heel goed in de spiegel kijken. In de volgende periode moet het heel anders, laten we ons daarop focussen."

Van Dijk wil inhoudelijk niets kwijt over het systeem van Oranje, dat zondagmiddag bij vlagen kwetsbaar oogde. "We hebben er twee jaar over gedaan een systeem erin te slijpen, net als dat we dat nu ook moeten doen. Deze wedstrijden moeten ook als leermoment worden gezien, maar we moeten wel grote stappen zetten en onze verantwoordelijkheid pakken."