Feyenoord aast op 'koele kikker' Ueda: 'Daar moet de club wel rekening mee houden'

Feyenoord aast op 'koele kikker' Ueda: 'Daar moet de club wel rekening mee houden'

30-07-2023 10:00
83
Author profile picture

Lars Teunissen

Feyenoord heeft Cercle Brugge-aanvaller Ayase Ueda bijna binnen. De 24-jarige Japanner moet bij de landskampioen de nieuwe concurrent van Santiago Gimenez worden. Wie is deze spits? VoetbalPrimeur laat zich bijpraten door Daan Slingers, hoofdredacteur van de Belgische editie.

Feyenoord en Cercle hebben elkaar bijna gevonden. Ueda moet acht miljoen euro, plus twee miljoen euro aan bonussen, kosten. De Japanner, die sinds vorig jaar in België speelt, was het afgelopen seizoen in 42 officiële wedstrijden 23 keer trefzeker. "Ueda is een slimme spits met goede loopacties", begint Slingers. "In de zestien weet hij zich goed te positioneren en hij heeft een neusje voor de goal."

"Hij twijfelt niet als hij alleen voor de keeper opduikt en is echt koel in en rond de box." Volgens Slingers beschikt Ueda over een uitstekende traptechniek. "Zelden schiet hij naast of over, zijn schoten zijn echt doelgericht."

'Koele kikker'
Slingers omschrijft Ueda als persoon en speler als een 'koele kikker'. Wat zijn de kwaliteiten van de aanvaller? "Hij wacht geduldig op het moment om gaten in te duiken. Hij weet wanneer hij de bal moet vragen en weet wat hij van zijn ploeggenoten vraagt. Ueda kan snel draaien en vindt eenvoudig de ruimte om af te werken", aldus Slingers, die benadrukt dat Feyenoord een goede strafschoppennemer in huis haalt.

Het is niet alleen maar hosanna. "Ueda is niet de sterkste en ook niet de snelste. En: in tegenstelling tot in Nederland nemen buitenlanders in België de taal niet snel over. Ik heb hem nog nooit Nederlands horen praten", aldus Slingers, die denkt dat de taalbarrière een struikelblok kan zijn. "Hij probeert het Engels onder de knie te krijgen, maar Feyenoord zal iemand in huis moeten hebben die hem in het Japans wegwijs kan maken. Ueda is ook heel timide. Daar moet je als club ook rekening mee houden."

Commercieel interessant
Eén ding is zeker: Feyenoord moet diep in de buidel tasten om Ueda los te weken bij Cercle. "Bij elke transfer geldt: het is wat de gek ervoor geeft." Slingers denkt dat Ueda, ondanks zijn prijskaartje, in meerdere opzichten interessant kan zijn voor Feyenoord. "Ueda is een Japanner en dat is goed voor de media-aandacht. Commercieel komt er wat leuks bij kijken."

Het is algemeen bekend dat Japanse media spelers uit het land zeer nadrukkelijk volgt. Dit zorgt voor een flinke exposure voor Feyenoord. De Rotterdammers hebben dit tussen 2001 en 2006 al ondervonden, toen Shinji Ono in De Kuip speelde.

Na Ono en Ryo Miyaichi kan Ueda de derde Japanner in dienst van Feyenoord worden. Slingers dicht de aanvaller een goede kans toe om te slagen in de Eredivisie. "Het cliché luidt dat er in Nederland meer ruimte voor aanvallers ligt dan in België. Als je ziet hoe hij het in ons land deed, zou je denken dat het bij jullie ook moet lukken."

Concurrentiestrijd
Feyenoord verkocht recent Danilo aan Rangers FC, waardoor er in de punt van de aanval een vacature vrijkomt. De Rotterdammers willen Ueda halen als stand-in van Gimenez. Het idee is om de Japanner een jaar te laten wennen, zodat hij er kan staan als Gimenez volgend jaar wel vertrekt. Slingers denkt dat het voor Ueda lastig wordt om meteen een basisplaats te veroveren. "Goh, Gimenez maakte Feyenoord vorig seizoen kampioen."

"Die is net wat beter dan Ueda, die weliswaar met Cercle een goed seizoen kende. Ik denk dat ze ook wel samen kunnen spelen", stelt hij. "Gimenez als diepste van de twee en Ueda zwervend daarachter. Maar, als Arne Slot moet kiezen, vrees ik voor de speelkansen van Ueda."