PSV wil man van 20 miljoen: Kompany-vergelijkingen, snelheid zwakte

PSV wil man van 20 miljoen: Kompany-vergelijkingen, snelheid zwakte

02-08-2023 16:05
89

PSV denkt aan een verrassende transfer van Zeno Debast. De talentvolle verdediger van RSC Anderlecht moet mogelijk maar liefst twintig miljoen euro kosten. VoetbalPrimeur duikt in het profiel en de achtergrond van Debast.

Op 23 oktober 2003 werd Debast geboren, in het Belgische Halle. Bij het plaatselijke KSK Halle zette de drievoudig international op zijn vijfde zijn eerste stappen op een voetbalveld. Al snel werd hij gescout door Anderlecht, waar hij de hele jeugdopleiding doorliep.

Lichtpuntje van Anderlecht, Kompany al vroeg gecharmeerd
Twee jaar geleden maakte Debast op slechts zeventienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht, onder toenmalig trainer Vincent Kompany. De voormalig verdediger van Manchester City zag toen al veel potentie in het target van PSV. "Hij is achttien jaar, extreem getalenteerd en hij heeft het potentieel om door te stoten naar de absolute top. Dat zijn de verhalen waar ik naar uitkijk", zei Kompany onder meer.

Afgelopen seizoen groeide de stopper ook uit tot een vaste waarde bij Anderlecht, waar hij een van de weinige lichtpuntjes in een grauw seizoen was. Debast miste geen enkele competitiewedstrijd naast Jan Vertonghen in het centrum. De oud-Ajacied moest Debast soms wel onder zijn vleugels nemen. Daarover later meer.


Vertonghen en Debast balen na een nederlaag bij AA Gent

Wat zijn de kwaliteiten en verbeterpunten van Debast?
In België wordt Debast ook wel eens vergeleken met Kompany. Eveneens door Glenn Schrader, de adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be. "Kompany had wel wat meer snelheid en kracht dan Debast, maar het is wel duidelijk dat hij is opgeleid bij Anderlecht en dus beschikt over een flinke dosis aan techniek. Debast is echt een voetballende verdediger, die het durft om knappe passes te versturen en ook wel eens naar voren schuift."

In het passen en dribbelen is Debast met zijn kwaliteiten een unieke verdediger. Dat matcht goed met de speelstijl die Peter Bosz op dit moment implementeert in Eindhoven. De nieuwe coach van PSV zoekt ook naar verdedigers die goed met ruimte in hun rug kunnen spelen. Daar heeft Debast echter meer moeite mee. Hij is zeker niet de meest wendbare verdediger en ook wordt hij nog te vaak geklopt op snelheid.


Doordat Vertonghen en Debast (rechtsonderin) absoluut niet de snelsten zijn, kan Pavlidis in alle vrijheid scoren tegen Anderlecht in de Conference League. Door die goal kan AZ na penaly's winnen van de Belgen. Fotobron: ESPN

Daarnaast heeft Debast nog niet erg veel ervaring als verdediger, omdat hij lange tijd als nummer tien en zelfs aanvaller speelde in de opleiding van Anderlecht. "Dat hij opgeleid werd als een meer aanvallende speler, is af en toe wel merkbaar", zegt Schrader. "Positioneel heeft hij dan ook nog flink wat te leren: hij maakt nog weleens wat foutjes. Vorig seizoen kreeg hij daar hulp bij van Jan Vertonghen."

Transfer lijkt complex
Naar verluidt staat Debast zelf niet onwelwillend tegenover een transfer naar PSV, maar Anderlecht stelt zich hard op. Er gaan verhalen over een vraagprijs van twintig miljoen, een bedrag dat op voorhand niet te betalen zou zijn voor PSV. Dat Anderlecht zo hoog in de boom zit, heeft alles te maken met het feit dat de club Debast bijzonder graag wil behouden. "Het moet om een prachtig bod gaan, als we zouden besluiten om Debast te laten gaan. Het moet om heel veel geld gaan. Er is nu interesse in Zeno, maar die zal al er volgend jaar ook zijn", zei CEO Jesper Fredberg recent, na het oefenduel met Ajax.

Schrader rekent dan ook niet op een transfer naar PSV voor Debast. "De kans dat ze hem deze zomer laten gaan lijkt me nihil. Met Verbruggen (die naar Brighton & Hove Albion vertrok, red.) zag Anderlecht al een sterkhouder vertrekken. Om de fans tevreden te houden, zullen ze niet nog een belangrijke pion laten gaan."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ZDB (@zenodebast)

Conclusie
Debast is dus een verdediger die bijzonder goed kan opbouwen en in kan dribbelen. Op verdedigend vlak zijn er wel nog verbeterpunten voor hem. De verdediger is echter nog slechts een tiener, waardoor er nog meer dan genoeg rek in hem zit. In hoeverre een transfer haalbaar is voor PSV, is dus echter zeer de vraag. Het lijkt zelfs een moeilijk verhaal te worden, ook omdat er nog andere clubs in de race zijn. Eén ding is in ieder geval zeker: in de komende maand komt er duidelijkheid over de toekomst van Debast.