Feyenoord-target Lingr: bescheiden nummer 10 met torenhoog rendement

Feyenoord-target Lingr: bescheiden nummer 10 met torenhoog rendement

24-08-2023 12:15 Laatste update: 12:29
78

De 24-jarige Tsjech Ondrej Lingr is de volgende aanwinst van Feyenoord. De Rotterdammers huren de aanvallende middenvelder van Slavia Praag, maar met een verplichte optie tot koop na een jaar. Lingr stond al langer op de radar bij Feyenoord, maar hij is nog niet echt bekend is bij het grote publiek. Wie is deze man? VoetbalPrimeur zoekt het uit!

Feyenoord gaat Lingr in eerste instantie op huurbasis naar De Kuip halen, met een verplichte optie tot koop. Met de komst van Lingr troeven Arne Slot en Dennis te Kloese onder andere het Griekse Panathinaikos af, waar de Tsjech een koppeltje had kunnen vormen met Tonny Vilhena. Feyenoord zal volgend seizoen vier miljoen euro voor Lingr moeten betalen. 

Slavia Praag
Lingr werd op 7 oktober 1998 geboren in Tsjechië, het land waar hij tot nu toe zijn hele voetbalcarrière speelde. Vanaf zijn jeugd tot 2020 stond hij onder contract bij MFK Karvina, de huidige nummer elf van Tsjechië. Drie jaar geleden werd hij voor 450.000 euro overgenomen door Slavia Praag. Daar is hij inmiddels uitgegroeid tot een vaste basisspeler.

Met zijn komst begonnen Lingr en Slavia aan de weg naar de Tsjechische top. Zijn eerste jaar bij de club was direct ook zijn meest succesvolle. Lingr won de Tsjechische beker en werd kampioen in hetzelfde seizoen. Het jaar daarna werd de kwartfinale van de Conference League gehaald. In dat tweeluik werd de ploeg uitgeschakeld door... Feyenoord. Ook in de groepsfase moesten de Rotterdammers het al opnemen tegen Slavia, waar Lingr elk duel meespeelde.

Interlands
Tijdens zijn sterke seizoen met Slavia in de Conference League, mocht Lingr voor het eerst opdraven in het Tsjechische elftal. De aanvallende middenvelder maakte zijn debuut in de WK-kwalificatie tegen Zweden. Daarna speelde hij in juni 2022 drie duels mee in de Nations League-campagne van Tsjechië. Heel succesvol verliep dat niet, want met vier verliespartijen tegen Spanje, Zwitserland en Portugal was het avontuur zo voorbij.

Toen Lingr voor het eerst werd opgeroepen voor Tsjechië was hij als een kind zo blij en dankbaar voor de uitnodiging. "Ik ben zo extreem blij, dit is echt een droom. Ik kan dit echt enorm waarderen. Mijn goede prestaties bij Slavia Praag en mijn doelpunten hebben me hier gebracht. Iedereen wil dat shirt van Tsjechië ooit eens aantrekken en ik mag dat gaan doen", vertelt Lingr tegen Sport.cz.

Speelstijl
De speelstijl van Lingr valt in de categorie: lopende nummer 10, met slimme loopacties, een goed schot en een neusje voor de goal. In 138 officiële duels voor Slavia Praag wist hij veertig keer het net te vinden. Beduidend meer dan het aantal assists dat hij gaf (elf). Lingr staat ook bekend om zijn enorme longinhoud en kan dus voor Feyenoord een belangrijke pion worden in het druk zetten.

Lingr staat in Tsjechië standaard erg hoog op de lijstjes wat betreft effectiviteit. Als zijn goals en assists worden vertaald naar speelminuten, dan was hij in 2021/2022 de meest productieve speler in de Tsjechische competitie. Vorig seizoen werd hij vierde in diezelfde klassering, aldus FBREF.

Een extra voordeel van Lingr, is zijn multifunctionaliteit. De Tsjech komt het best uit de verf als aanvallende middenvelder, maar heeft ook regelmatig gespeeld als rechtsbuiten, linksbuiten en centrale middenvelder. Zo zou hij ook bij problemen op de flanken zijn mannetje kunnen staan.

Basisplaats
Of Lingr direct een basisplaats kan afdwingen is dus maar de vraag, want ook de komst van Luka Ivanusec hangt nog in de lucht. De komst van de Kroaat, die op dezelfde posities als Lingr inzetbaar is, is nog altijd onzeker. Ook de transfer van Oussama Idrissi staat op de rol bij Feyenoord, maar de club gaat waarschijnlijk kiezen tussen hem en Ivanusec.

Bij Feyenoord kan Lingr een oude bekende tegenkomen uit de Tsjechische competitie. Verdediger David Hancko speelde drie jaar voor Sparta Praag en kwam de hem dus tegen in de verhitte stadsderby's met Slavia. Het laatste duel tussen de rivalen was de bekerfinale, toen Hancko al bij Feyenoord zat, die werd met 2-0 gewonnen door Slavia.