Analyse voor Rangers-thuis: Veerman-uitspraken gegrond, PSV té voorspelbaar

Analyse voor Rangers-thuis: Veerman-uitspraken gegrond, PSV té voorspelbaar

30-08-2023 14:00
97
Author profile picture

Lars Teunissen

PSV staat na een 2-2 gelijkspel op Ibrox voor de opdracht om Rangers FC thuis te verslaan. Wat moeten de Eindhovenaren in eigen huis anders doen om in plaats van de Schotten de groepsfase van de Champions League te bereiken? VoetbalPrimeur analyseert en pikt er twee aandachtspunten uit.

Hoewel PSV op Ibrox zeventig procent balbezit had, was het aantal schoten op doel - vijf om vijf - gelijk. De ploeg van Peter Bosz domineerde aan de bal, maar kwam in grote delen van de wedstrijd niet verder dan mogelijkheden.

Joey Veerman verwoorde het na afloop treffend. "We hebben heel veel spelers die graag de bal willen hebben, waardoor er te weinig diepgang is. Daar moeten we aan werken", zei hij. De middenvelder heeft gelijk.



Tussen de twee bovenstaande momenten zit vijf seconden. Eerst heeft Ibrahim Sangaré de bal vrij, daarna Johan Bakayoko. PSV schuift op naar voren, maar er is geen beweging in de diepte. De PSV-voorhoede loopt op eenzelfde tempo, waardoor het lastig is om Rangers te verrassen. Bron: Ziggo Sport


Hier heeft Ismael Saibari de bal vrij op het middenveld. Noa Lang, Luuk de Jong en Bakayoko staan niet op scherp om de ruimte achter de Rangers-defensie te bespelen. Alle drie willen ze de bal in de voet. De verdediging van Rangers kan op één lijn blijven verdedigen. Bron: Ziggo Sport

Van aandachtspunt één is het een klein bruggetje naar het tweede probleem. Ook dit werd na de heenwedstrijd al aangekaart door Veerman. "We komen iedere keer tot mogelijkheden, maar niet tot kansen. Het is een repeterend verhaal dat we een mannetje te kort komen in de zestien."


Jordan Teze heeft alle tijd om een goede voorzet te produceren, maar los van De Jong is er geen PSV'er die een loopactie maakt. Saibari en Bakayoko staan te ver van de Rangers-doelman af om een teruggetrokken voorzet af te ronden.


Eenzelfde situatie, maar dan over links. Wederom is De Jong de enige PSV'er die aanstalten maakt om in de zestien van Rangers te komen. Bron: Ziggo Sport

Als PSV wél met voldoende spelers in de vijandelijke zestien komt, wordt dat direct beloond. De eerste de beste keer dat er naast Ismael Saibari nog een PSV-middenvelder bij Rangers in de zestien opdook, was het raak. Ibrahim Sangaré stond op de goede plek om de bal binnen te lopen.


Na een uur komt PSV voor het eerst met twee middenvelders in de zestien van Rangers. Het levert direct een doelpunt op. Bron: Ziggo Sport

Conclusie
Rangers is absoluut te kloppen, al zal PSV minder onvoorspelbaar voor de dag moeten komen in de return. Met buitenspelers die in en uit de bal bewegen én een nummer tien die bij vlagen diepgang zoekt, wordt de Schotse defensie aan het twijfelen gebracht. Wanneer dekken ze door? Wanneer volgen ze? Wie pakt wie op? Op Ibrox ontbrak het bij PSV aan creativiteit, waardoor de Rangers-achterhoede - ondanks twee tegengoals - te makkelijk overeind bleef.