Grote spanning: alles wat je moet weten over onze cruciale coëfficiëntenweek

Grote spanning: alles wat je moet weten over onze cruciale coëfficiëntenweek

29-08-2023 09:00
3
Author profile picture

Nordin 't Hart

Er staat een beladen en cruciale coëfficiëntenweek op het programma voor Nederland. 'We' strijden op dit moment vol met Frankrijk om de prestigieuze vijfde plek op de UEFA-lijst, maar daarvoor zijn resultaten van in ieder geval PSV en AZ van cruciaal belang.

Wat is de huidige stand van zaken?
Deze week komen PSV, Ajax, AZ en FC Twente allemaal in actie in de laatste voorronde van de Champions, Europa en Conference League. De vooruitzichten waren goed, omdat alleen Twente met Fenerbahçe echt zwaar had geloot. Toch ziet de wereld er nu wat anders uit, na de heenduels. Alleen Ajax won (van Ludogorets), terwijl Twente al bijna Europees is uitgeschakeld na een 5-1 nederlaag. PSV en AZ speelden gelijk tegen het op papier minder sterke Rangers en SK Brann.

Wat betekenen de mindere resultaten voor de strijd met Frankrijk?
Op dit moment staan we 1.752 punt voor op Frankrijk, wat een mooi gat is. Toch is het cruciaal dat in ieder geval PSV en AZ in hun laatste voorrondewedstrijd gaan winnen, als we echt kans willen maken op die vijfde plek. Bij een Eindhovense overwinning op Rangers mogen we in één klap een heel punt bijschrijven op de coëfficiëntenlijst. Dat heeft alles te maken met de bonuspunten die verdiend worden bij het behalen van de groepsfase van de Champions League. In de Europa League, het vangnet van PSV, zijn er geen bonuspunten te verdienen in de groepsfase.


Een PSV-overwinning op Rangers zou Nederland enorm helpen op de coëfficiëntenlijst

AZ beschikt op zijn beurt niet over een vangnet in de Conference League-voorrondes, waardoor het bij uitschakeling een seizoen lang geen punten meer kan pakken voor Nederland. Nu FC Twente al lijkt te stranden in de voorrondes, kan Nederland absoluut geen zomerse exit van AZ uit Europa gebruiken in de strijd met Frankrijk. Zeker ook omdat de meeste Fransen pas vanaf groepsfase in actie komen en dan veel punten kunnen gaan pakken.

Ajax staat al met anderhalf been in de Europa League, maar op coëfficiëntengebied zijn de duels van PSV, AZ en Twente belangrijker. De Amsterdammers zijn namelijk sowieso gegarandeerd van een Europese groepsfase en dus zes duels om coëfficiëntpunten te verdienen. In de Europa League, wat het waarschijnlijk zal worden voor Ajax, vallen iets meer bonuspunten te verdienen, maar in de Conference League treft de ploeg van Maurice Steijn weer makkelijkere tegenstanders. 

Hoe zit het eigenlijk met Portugal?
Vorig jaar heeft Nederland een lange strijd met Portugal gevoerd om plek zes, maar inmiddels staan de Zuid-Europeanen een straatlengte achter op de Eredivisie. Dat heeft alles te maken met de weggevallen punten (wat elk jaar gebeurt op de coëfficiëntenlijst) van het seizoen 2018/19. We hebben op dit moment ruim 6.500 punten meer dan de Portugezen, die ook al twee teams kwijt zijn. In het voetbal weet je het nooit, maar op dit moment hoeven we niet meer te vrezen voor onze concurrent van afgelopen seizoen. Alleen bij uitzonderlijke Portugese prestaties en massaal falen van de Eredivisie-teams maakt Portugal nog kans.


De spelers van het Portugese Vitória Guimarães balen na hun uitschakeling in de Conference League-voorronde

Waar moeten we komende week op hopen?
Een remontada van Twente tegen Fenerbahçe zou geweldig zijn, maar ligt niet in de lijn der verwachting. Vooral overwinningen van PSV en AZ zijn dus van groot belang. Als dat gebeurt, krijgen we een flinke coëfficiëntenbonus, lopen we weer uit op Frankrijk en starten we met vier teams aan de groepsfases. Nederland maakt dan nog steeds een goede kans op plek vijf. 

Ook is het niet verkeerd om de return tussen HNK Rijeka en Lille OSC in de gaten te houden. Lille, dat vorige week met 2-1 won van Rijeka, is de enige ploeg die deze week Europees in actie komt namens de Fransen, in de Conference League-voorronde wel te verstaan. Als de Ligue 1-club kopje ondergaat in Kroatië zou dat geweldig nieuws zijn voor Nederland. Frankrijk raakt dan ook al vroeg een team kwijt. Dat terwijl Franse overwinningen al minder waard zijn op de coëfficiëntenlijst, omdat het land zes teams mag afleveren in Europa.

Wat zou de vijfde plek ons eigenlijk opleveren?
Als we Frankrijk definitief weten te verslaan, gaan de nummers één, twee en drie van volgend seizoen direct naar de Champions League. De nummer vier kwalificeert zich dan voor de voorronde van het miljardenbal, terwijl nog drie andere clubs ook Europa in mogen. Alle details hierover vind je in onderstaande video.