Ajax op rapport: negen (!) onvoldoendes, laagste cijfers Bergwijn en Steijn

Ajax op rapport: negen (!) onvoldoendes, laagste cijfers Bergwijn en Steijn

08-10-2023 16:35
151

De druk op Maurice Steijn neemt verder toe, nu Ajax ook heeft verloren van AZ (1-2). VoetbalPrimeur maakt rapport op van de nieuwe dreun voor de Johan Cruijff Arena.

Jay Gorter - 6: weer twee tegengoals voor Gorter, die zijn vispas inmiddels dubbel en dwars heeft verdiend. Veel kon hij hoe dan ook niet doen aan de twee tegengoals.

Devyne Rensch - 5: in de rust zat de wedstrijd van Rensch erop, nadat hij in de eerste helft in botsing kwam met Dani de Wit. Het was goed zoeken naar hoogtepunten met Rensch in de hoofdrol. Sterker nog, die waren er niet.

Jakov Medic - 4,5: natuurlijk hoeft niemand van hem een spectaculaire crosspass te verwachten, maar vrijwel alles ging breed. Bij de twee AZ-goals had Medic korter kunnen dan wel moeten zitten. Waarschijnlijk kán hij simpelweg niet beter.

Gaston Avila - 5: na alle zelfmoordpasses in het Europese duel met AEK Athene, nam Avila nu wat minder risico. Maar duidelijk is dat het verdedigend ook allemaal niet overhoudt. De Argentijn is ontzettend kwetsbaar.

Jorrel Hato - 5: een van de weinige lichtpuntjes van de seizoenstart is het ook kwijt. Hato komt vele malen beter tot zijn recht in het centrum, maar Steijn blijft volharden in de keuze voor Avila. Onbegrijpelijk.

Silvano Vos - 5: de achttienjarige middenvelder werd overlopen op het middenveld, maar dat gebeurt alle controleurs sinds het vertrek van Edson Álvarez. Zijn ploeggenoten hielpen Vos ook niet.

Kenneth Taylor - 3,5: de manier waarop Taylor omschakelde bij de eerste treffer van AZ, vertelt het hele verhaal. Zijn basisplaats is amper te verantwoorden. Aanvallend dramatisch, verdedigend nóg slechter.

Steven Bergwijn - 3: veel minder kan niet. Als linksbuiten ging het de laatste weken nog wel, maar op de 10-positie heeft Bergwijn niets te zoeken. De aanvoerder sjokte met de ziel onder zijn arm over het veld.

Carlos Forbs - 6: het ligt niet aan Forbs, die van sommige ballen nog iets weet te maken - in tegenstelling tot zijn ploeggenoten. Maar de Portugese vleugelflitser kon zijn stempel ook niet drukken. Een gele kaart voor zijn schwalbe bleef hem bespaard.

Brian Brobbey - 5: één dag voor zijn entree bij het Nederlands elftal, speelde Brobbey een zeer ondankbare wedstrijd. De spits werd amper bereikt en kwam daardoor geen moment in het stuk voor.

Amourricho van Axel Dongen - 6: vooraf zei Steijn dat de basisdebutant sowieso niet de wedstrijd zou volmaken. Dat bleek, al kwam zijn wissel wel heel vroeg. Na 38 minuten viel Van Axel Dongen, die best wat veelbelovende dingen liet zien, geblesseerd uit.

Invallers
Georges Mikautadze - x: viel na 41 minuten in voor de geblesseerde Van Axel Dongen. Als linksbuiten, en dat is Mikautadze niet. Soms zie je nog wel een hoopgevende actie, maar het was te weinig.
Anton Gaaei - 6: viel bij de start van de tweede helft in voor de geblesseerde Rensch en deed het in zijn eerste minuten sinds zijn horrorshow in de Klassieker niet onaardig.
Branco van den Boomen - x: viel na 68 minuten in voor Vos, maakte de aansluitingstreffer, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Chuba Akpom - x: viel na negentig minuten in voor Medic en speelde te kort voor een beoordeling.

Maurice Steijn - 3: was dit de laatste keer voor Steijn? De trainer van Ajax schudde om de paar minuten het hoofd, omdat hij niet leek te kunnen geloven hoe matig zijn ploeg voor de dag kwam. Maar Steijn is toch echt hoofdverantwoordelijk.