Newcastle-manager: 'Tonali kan spelen, zijn welzijn het belangrijkste'

Newcastle-manager: 'Tonali kan spelen, zijn welzijn het belangrijkste'

20-10-2023 13:14
16

Sandro Tonali zal zaterdag 'gewoon' in actie komen voor Newcastle United in het Premier League-duel met Crystal Palace. De Italiaanse controleur hangt een zware schorsing boven het hoofd vanwege zijn gokgedrag, maar manager Eddie Howe kijkt vooral naar de sportieve argumenten.

Het verhaal is bekend: Tonali wordt verdacht van illegaal gokken, net als verschillende andere Italiaanse spelers. De international zou in zijn tijd bij AC Milan zelfs hebben ingezet op wedstrijden van de Milanese club, mits hij zelf niet speelde. Zijn zaakwaarnemer onthulde al dat de 23-jarige middenvelder met een gokverslaving kampt, maar Tonali moet hoe dan ook vrezen voor een enorme schorsing.

In afwachting van het onderzoek van het Italiaanse Openbaar Ministerie zit Tonali gewoon bij de wedstrijdselectie van Newcastle. "Hij is met zijn volledige focus bij ons, hij heeft deze week twee keer getraind en is beschikbaar voor komende zaterdag", zegt Howe op de persconferentie. "Zoals ik bij alle spelers doe, analyseer ik hun trainingsprestaties, hoe ze eruitzien en hoe ze zich voelen. Sandro heeft goed getraind afgelopen week. Hij heeft veel te verwerken gehad. Maar ik zie hem vier uur per dag en hij gaat ongelofelijk goed om met zijn emoties."

De manager van The Magpies probeert zijn speler bij te staan. "Het kwam als een totale verrassing voor mij, voor hem en voor iedereen. Maar we hebben allemaal zwaktes en kwetsbaarheden. Die moeten we opmerken en hem daar zo goed mogelijk bij helpen, zodat hij de optimale prestaties kan leveren. Maar het belangrijkste onderdeel van deze hele situatie is het welzijn van Sandro."

Onderzoek naar Nicolò Zaniolo
Ook Nicolò Zaniolo werkt mee aan het onderzoek naar zijn illegale gokactiviteiten, stelt Aston Villa in een verklaring. De van Galatasaray gehuurde middenvelder is ondertussen eveneens inzetbaar voor zijn club.