Lof voor routiniers: 'Dit duo heeft zich tegen Ierland in EK-selectie gespeeld'

Lof voor routiniers: 'Dit duo heeft zich tegen Ierland in EK-selectie gespeeld'

20 november - 13:55
34

Stefan de Vrij en Daley Blind hebben zich met hun optreden tegen Ierland in de EK-selectie van Oranje gespeeld. Althans, dat stelt Maarten Wijffels in de AD Voetbalpodcast. 

Volgens Wijffels blijkt uit de interland tegen Ierland dat het goed is om ervaren krachten als Daley Blind en Stefan de Vrij aan boord te hebben. "Ze weten precies wat er gevraagd wordt en snappen ook wat van een speelwijze inhoudt. Die moet je dus altijd meenemen in een groep van 23 man." Voor een basisplek komt het tweetal niet in aanmerking, denkt Wijffels. "Daarvoor is de concurrentie achterin te groot. Koeman heeft 67 centrale verdedigers waar hij uit kan kiezen."

Wijffels denkt dat Nathan Aké zeker is van zijn plek in de defensie van Nederland, net als aanvoerder Virgil van Dijk. De grote vraag is volgens Wijffels dan wie er rechts van Van Dijk komt te spelen. "Eigenlijk is daar natuurlijk Timber beoogd. Ik weet niet precies wanneer hij terugkomt. Misschien komt het EK nog te vroeg, maar hij was daar in principe nummer één. Vervolgens is Geertruida daar gaan spelen. Die is nog niet heel overtuigend geweest in het Nederlands elftal, maar is wel een speler waarin ze hebben geïnvesteerd."

Toch zou Wijffels het duo Blind-De Vrij altijd meenemen naar het EK in Duitsland. "Mooiste voorbeeld: André Ooijer tijdens het WK van 2010. Joris Mathijssen valt in de warming-up voor de kwartfinale tegen Brazilië geblesseerd uit. Bert van Marwijk kijkt opzij en ziet Ooijer. Die knikt en zegt: 'trainer, hier heb ik drie weken op gewacht, ik ben zo scherp als een mes. Geen probleem, op mij kun je rekenen'. En die speelde gewoon de wedstrijd van zijn leven. Dat heb je nodig."

Wil jij richting het EK kans maken op het officiële shirt van Oranje? Volg VoetbalPrimeur op WhatsApp Kanalen via deze link en volg de instructies!