Piekfijne assist Sosa stuurt Kroatië naar EK: 'Hij mag meer van mij verwachten'

Piekfijne assist Sosa stuurt Kroatië naar EK: 'Hij mag meer van mij verwachten'

22-11-2023 16:30 Laatste update: 16:44
23

Borna Sosa hielp Kroatië dinsdagavond met een assist aan kwalificatie voor het EK in Duitsland. Dat is een mooie opsteker voor Sosa, die aangaf extra gemotiveerd te zijn na kritiek van bondscoach Zlatko Dalic. 

Kroatië won met 1-0 van Armenië en pakte daarmee de tweede plaats in de poule, achter koploper Turkije. Uitgerekend Ante Budimir en Sosa vertolkten een hoofdrol voor hun land, nadat ze eerder hun plek in de basis kwijt waren geraakt. 

Budimir, spits van Osasuna, was sinds het WK in Qatar niet meer opgeroepen, maar werd dus wel van stal gehaald om de kolen uit het vuur te slepen voor Kroatië. Dat lukte de aanvaller dankzij een piekfijne voorzet van Sosa. "Die keuze pakte goed uit, dat blijkt wel uit het resultaat", sprak bondscoach Dalic na afloop van de wedstrijd. 

De kritiek op zijn prestaties kon Sosa wel begrijpen. "Hij heeft het recht om meer van mij te verwachten, omdat ik in Stuttgart elk seizoen meer dan tien assists gaf. Dat was voor mij alleen maar een extra motivatie om het beter te doen", aldus de linksback. "Er viel vlak rust een last van onze schouders af. We begonnen de tweede helft veel kalmer."

Sosa mag zich dus opmaken voor het EK van 2024 in Duitsland. Voor Luka Modric wordt het mogelijk zijn laatste kunstje als international. "We zijn blij dat we ons hebben gekwalificeerd. Het was moeilijk, maar we hebben het verdiend. Als we een belangrijke rol willen spelen op het EK, zal het veel beter moeten", aldus de 38-jarige Kroatische vedette.